От 1-ви до 15-ти април превозвачите могат да подават в

...
От 1-ви до 15-ти април превозвачите могат да подават в
Коментари Харесай

До 15 април превозвачите могат да подават в АПИ заявленията си за изплащане на държавна помощ

От 1-ви до 15-ти април превозвачите могат да подават в Агенция „ Пътна инфраструктура “ заявките си за погашение на държавна помощ в поддръжка на разноските за стабилизиране на транспортния бранш. На 23 февруари т. година Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подкрепени с до 50 млн. лева държавна помощ по мярката „ Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България “. За даването на помощта има позитивно мнение от Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи и това дава опция да се пристъпи към изплащането й. Определеният период за даването на помощта е до 30 юни 2024 година

Пълният комплект от документи – заявление и заявления с приложенията към тях, които транспортните компании би трябвало да попълнят и подадат като съпътстващи документи са оповестени на интернет страниците на Агенция „ Пътна инфраструктура “ – www.api.bg, и на Националното тол ръководство – www.bgtoll.bg, и могат да бъдат изтеглени тук.

Заявленията за кандидатстване с нужните съпътстващи документи се подават в деловодството на Агенция „ Пътна инфраструктура “ на адрес гр. София, бул. „ Македония “ №3.

На интернет страницата са оповестени и одобрените Вътрешни правила за критериите за подаване, разглеждане, преценка за допустимост и методика за оценка на заявките за кандидатстване на транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари за приемане от страната на безплатни средства.

Целта е с предоставената държавна помощ да се подкрепи транспортният отрасъл, който търпи обилни вреди от 2020-та година до момента от пандемията от ковид, войната в Украйна, световните промени в комерсиалните пътища и логистичните вериги, забележителното нарастване на цените на горивата и нуждата от преориентиране на транспортните направления, което води до нараснали оперативни разноски за компаниите. По данни от Националния статистически институт в интервала след началото на войната оперативните разноски в бранша са се нараснали доста, което оказва сериозен напън върху финансовото положение на товарните компании, като заплашва тяхната дарба да оферират конкурентни цени и да поддържат оперативна успеваемост.

Постановлението на Министерския съвет планува помощта да се дава под формата на директни безплатни средства в размер до 4 млн. лева за транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари. Размерът ѝ ще се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси от колите над 3,5 тона, чийто размер е знак за размера на осъществените транспорти и ще служи за основа за установяване на размера на държавната помощ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР