От 1 септември община Пловдив започва назначаването на социални асистенти,

...
От 1 септември община Пловдив започва назначаването на социални асистенти,
Коментари Харесай

Oбщината назначава социални асистенти от 1 септември

От 1 септември община Пловдив стартира назначението на обществени асистенти, които преди този момент са подали заявки. Право на тази обществена услуга имат децата с увреждания над 50% с непозната помощ, хора с непозната помощ с увреждания над 90% и деца без непозната помощ над 90% увреждания.

От 1 април в дирекция „ Социално подкрепяне “, която се намира на бул. „ Руски “ № 13, се подават заявки от заинтригуваните лица, където се прави самостоятелна оценка на потребностите. Те получават и направление какъв брой часа на месец би трябвало да получават персонална помощ, като оптимално това са 168 часа.

„ Около 2000 индивида имат право на непозната помощ. До момента към 200 от тях са подали за оценки и под 100 са подалите за персонални асистенти. Надяваме се с доближаване на крайния период броя да се усили “, уточни заместник-кметът Георги Титюков. Той посочи, че законът дава право на избор – за децата до 18г. да получават цялата сума от 930 лева или да се откажат от 380 лева от тях, с цел да получат персонален помощник, когато е на 8 часа. Когато часовете са по-малко, по-малка е и сумата, от която да се откажат. Така хората пресмятат според от оценката за часовете и виждат кое е най-хубавото за тях, изясни още заместник-кметът.

Заедно със заявката с определен помощник се приема и заявката на претендента за помощник. В случаите, когато не е определен подобен, общината би трябвало да предложи лице.

„ Към момента не доближават 4 асистента, само че вършим всичко допустимо да ги осигурим. Община Пловдив е оповестила, че търси персонални асистенти и в „ Бюрото по труда “ и на уеб страниците за работа. Възнаграждението е минималната работна заплата, плюс клас прослужено време 0,6 % за всяка година “, съобщи Веселина Ботева шеф дирекция „ Социална политика “.

Личният помощник се назначава до периода на ТЕЛК решението, откакто то бъде възобновено, се възобновява и договорът на персоналния помощник.

Изискванията към обществените асистенти е да не за осъждани по закона за домашното принуждение и да не са сложени под забраняване, може да са в пенсионна възраст, в надтрудоспособна възраст или да бъдат назначени на втори трудов контракт. Те може да са близки или родственици на хората, които имат потребност, както и да са външни за фамилията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР