От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на

...
От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на
Коментари Харесай

Народното събрание ще заседава в бившия партиен дом

От 1 септември Народното събрание ще заседава в постройката на площад Александър I №1 (бившия партиен дом), съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той изясни на публицисти по какъв начин ще протичат пленарните съвещания през есенната сесия на Народното събрание.

Желязков означи, че от доста години в някогашния партиен дом се намират огромна част от залите, в които се организират съвещанията на непрекъснатите комисии. Традиционната постройка на Народното събрание се нуждае от сериозен ремонт, уточни той. Според него би трябвало да се направи съществено проучване и да стартира реорганизация, тъй като другата постройка не е ремонтирана десетилетия. Тя е културна полезност от национално значение и би трябвало да бъде непокътната, като най-належащото с изключение на инфраструктурата, това е ремонтът на покрива, тъй като има съществени течове, което към този момент си проличава и по фасадата на постройката на Народното събрание, добави Желязков.

Той напомни, че е имало дискусия за достъпа на медиите в постройката на Александър I. Тогава работните места на публицистите бяха на приземния етаж и нямаха опция за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до депутатите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и несъмнено място за осъществяване на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се провеждат разнообразни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до коридорите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Според Желязков организацията ще е доста по-оптимална, тъй като на едно място ще бъдат и комисиите, и парламентарните групи, и управлението на Народното събрание, а има и много по-съвременни и положителни условия за работа. 

По думите му тук не става въпрос за комфорт и разкош, а за опция да се работи в една по-достъпна среда. Знаем, че има много съществено политическо говорене по тематиката още отпреди години от позиция първо на духа, който витае в тази постройка, само че ние считаме, че Народното събрание с работата си би трябвало да трансформира атмосферата, а не атмосферата да въздейства върху народните представители, добави Желязков.

Той посочи, че не става въпрос за краткотрайно пренасяне. Желязков изясни, че тази легислатура ще работи тук сигурно, тъй като ремонтът на другата постройка ще трае не по-малко от три години. Какво ще се случи със идната легислатура е самостоятелно решение на идващото Народно събрание, сподели още той. Желязков разяснява, че като се изключи „ ИТН “, другите групи схващат нуждата и причините от преместването. Той изясни, че още в 48-ото Народно събрание е имало такова решение, само че тогава не се осъществило поради късия живот на Народното събрание. 

За преместването няма да има оперативни разноски. Пултовете за гласоподаване ще бъдат преместени и ще бъде инсталирана озвучителна система. Предстои построяването на информационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Според него би трябвало да му се откри мястото на надписа „ Съединението прави силата “, тъй като е девизът освен на Народно събрание, а и на нацията.

В отговор на въпрос Желязков посочи, че на този стадий нямало решение постройката на Народното събрание да бъде превърната в музей.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР