От 1 септември до 31 октомври в "Червената къща" на

...
От 1 септември до 31 октомври в "Червената къща" на
Коментари Харесай

Националната галерия откри в Червената къща временна изложба с работи на Андрей Николов

От 1 септември до 31 октомври в "Червената къща " на ул. "Любен Каравелов " № 15 в София феновете на скулптора Андрей Николов ще могат да видят 17 негови произведения. Творецът е знаков за развиването на българското изкуство от първата половина на ХХ век, а изложените творби са основани в интервала сред 1902 година и 1931 година. В изложбата е включена и творба на учителя на Андрей Николов - Борис Шац (1866-1931). Експозицията е краткотрайно подредена в едно от ателиетата от куратори на Националната изложба, която дава отговор за стопанисването на къщата музей.

В прессъобщение към изложбата от Националната изложба прецизират, че те почитат гения на Андрей Николов и за това приказва фактът, че "в представителната експозиция в "Квадрат 500 " са изложени 22 от емблематичните му творби ".

Това конкретизиране се прави неслучайно -в началото на месец май консуматори в обществените мрежи сигнализираха, че частна организация за недвижими парцели дава чартърен против 2000 евро постройката за "ивент и празненство център, частен клуб, дизайнерско или художествено ателие, шоурум, изложба, учебен център, офис и други ". Това бе в цялостно несъгласие с обещанията, дадени три месеца по-рано от министъра на културата Боил Банов, че къщата ще се трансформира в музей на скулптора Андрей Николов.

Разрази се скандал - обявата бе отстранена, от Националната изложба отхвърлиха да имат нещо общо с нея, а ръководителят на Парламентарната комисия по културата и медиите и бивш министър - Вежди Рашидов, се възмути и обществено разкритикува наследника си. Рашидов разгласи, че протичащото се в дома на великия ваятел е закононарушение и че той дължи опрощение на премиера за това, че му предложил Банов за министър. Наложи се да се дават пояснения.

Боил Банов обясни, че след реставрация през 2000 година първият надпартерен етаж, 12/14-ти елементи от Голямото ателие на скулптора и едната от избите в къщата музей са станали частна благосъстоятелност. Заради това Голямото ателие мъчно може да бъде употребявано и макар проектите си, Министерството на културата бездейства има хрумвания и проекти за къщата музей на Андрей Николов, само че те не могат да се осъществят, до момента в който собствеността не се посочи. "Няма спънка залите и стаите да бъдат музей, а по едно и също време с това там да се организират и разнообразни събития, проведени от Националната изложба, само че къщата не би трябвало да се отдава чартърен " - бе позицията на министъра.

А рецензията на Вежди Рашидов бе предстояща - той от години влиза в ролята на бранител на къщата музей на Андрей Николов, като постоянно повтаря, че скулпторът Андрей Николов е завещал дома си на на ул. "Любен Каравелов " на страната. Според документите, съхранявани в Националната изложба, това не дава отговор на истината - къщата не е подаяние, а е отчуждена и наследниците на скулптора са били обезщетени за това, че я напущат. Ето за какво извоюваното дело за реставрация от страна на настоящия притежател на части от парцела повдига въпроси. За Вежди Рашидов тази част от пъзела не е толкоз значима. Той употребява тезата, че къщата е завещана като подаяние на страната за музей, тъй че мястото на Центъра за просвета и спор изобщо не било там.

Според него в центъра се водели антибългарски диспути. Факт е, че 2000 година до 2014 година над 99% от дейностите са се подкрепяли със средства от непознати донори, както и от непознати и локални частни средства, само че за шефовете на "Червената къща " това е било единствено плюс - българският поданик на практика не е взе участие във финансирането. Или, в случай че взе участие, то е с под 1% от всички средства.

Така, с помощта на непознатата поддръжка, през интервала 2000-2014 година са били осъществени 350 спектакъла, 220 изложения, 570 дебата, 330 обществени лекции, 130 представяния на книги и литературни полемики, 700 кино прожекции. Освен това, творбите на Андрей Николов също не бяха забравени - те бяха изложени в настрана помещение, където можеха да бъдат видени. Както към този момент стана ясно - до 31 октомври феновете ще могат да се насладят на същите тези красиви статуи, само че, уви, те няма да имат място, където да дискутират и дебатират.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР