От 1 септември 2019 година хората с увреждания остават без

...
От 1 септември 2019 година хората с увреждания остават без
Коментари Харесай

Ще останат ли хората с увреждания след 1 септември 2019 г. без личен асистент?

От 1 септември 2019 година хората с увреждания остават без помощ по Закона за персоналната помощ. За това сигнализира омбудсманът Мая Манолова, откакто парламентарната обществена комисия гласоподава на второ четене проектозакона, който екипът на Манолова създаде, а Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание.
Според омбудсмана заделените средства за обществено подкрепяне ще стигнат до 1 септември следващата година. А точно оттогава подпомагането би трябвало да стартира по новия Закон за персоналната помощ, който влиза в действие от 1 януари 2019 година До тогава обаче заложените бюджетни средства ще бъдат изчерпани по в този момент настоящите стратегии на общественото министерство.
„ Не имах вяра, че това ще се случи. На процедура обществената комисия по гледище на екипа на финансовия министър и с общителното подпомагане на обществения министър ще остави хората с увреждания след 1 септември 2019 година без персонален помощник. Защото това е първият закон, в който се лимитират средства, които са извънредно незадоволителни. Това е първият закон, в който се планува текст, че персонална помощ ще се дава до колкото има избран финансов запас “, разяснява Манолова на излизане от зала.
Отсега се знае, че на 1 септември парите ще бъдат изчерпани, акцентира тя и добави, че това е цялостна подигравка по отношение на хората с увреждания, които имат потребност от персонален помощник и персонална помощ.
" Отивам да пиша конституционна тъжба, тъй като това е посягане на права. Според предложенията на обществения министър персоналната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания. На тези с най-тежки увреждания, защото финансовият министър не дава нито стотинка плюс за персонална помощ. Социалният министър счита да обезпечи пари като отнеме от хората, които сега се дават на хората за обществено подкрепяне и непозната помощ. Това е нечувано ", отсече омбудсманът и добави, че от хората, които в този момент получават помощ от 930 лева ще им бъдат приспадани 380 лева в случай че употребяват персонален помощник.
Манолова изясни, че от три месеца пита общественият министър Бисер Петков какъв брой пари ще има за персонална помощ на 1 септември. Според нея отговорът ще изкара хората на митинг и днешното решение на отрасловата парламентарна комисия обезсмисля основаването на този закон. Министър Петков успокои, че терзанията на омбудсмана са напразни и всичко е изчислено и планувано.
Манолова е безапелационна, че с цел да се реши казусът би трябвало да се отстранен текстовете, които връзват персоналната помощ с 71 млн. лв., с които разполага общественото министерство, посочи още тя. Омбудсманът добави, че има европейски пари към 50 млн. лв., които могат да поемат възрастните хора, които не могат да се обслужват сами и имат потребност от помощник. По този метод ще се освободи запас за персоналната помощ за хората с увреждания. Манолова се възмути и от обстоятелството, че всяка година страната се хвали с остатък и вместо да вложи част от него в законопроекта той се харчи за други неща.
Тя посочи още, че следващата година ще има часова ставка по към 5 лева на час, съобщи БГНЕС.
Майките на деца с увреждания от „ Системата ни убива “ обявиха, че ще потърсят отговорност от премиера Бойко Борисов къде е обещаният закон.
" От няколко дни питаме господин Петков къде са обещаните от Бойко Борисов 105 млн. лв., с които ние тръгнахме преди 4-5 месеца. Оказа се, че това, което е дадено, макар че ние не желаеме пари, а желаеме промени. От тези 150 млн., които се тиражират в медиите, от тях не е обособен нито един лев за Закона за персоналната помощ, законът на майките. Пари няма ", съобщи уредникът на митингите Вера Иванова, която акцентира, че не са спирали да стачкуват зад Народното събрание от 286 дни. Тя добави, че това, което се случва не е нов закон, а ново име на съществуващото състояние сега с асистенти, които са с малко часове, а други чакат.
Иванова акцентира, че финансовите специалисти са спънали промяната и неналичието на пари прави невероятно съществуването на закона за персоналната помощ.
Майките оповестиха, че първо ще попитат Борисов и в случай че не получат отговор, ще излязат на митинг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР