От 1 октомври Истанбулската конвенция за превенция и борба с

...
От 1 октомври Истанбулската конвенция за превенция и борба с
Коментари Харесай

Крайъгълен камък. Истанбулската конвенция влезе в сила в целия ЕС. България я прилага частично

От 1 октомври Истанбулската спогодба за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение влезе в действие в целия Европейски съюз (ЕС) . В България това се случи единствено отчасти.

През юни, че е одобрил присъединението на Съюза към конвенцията с огромно болшинство. Тогава България , Чехия , Унгария , Латвия , Литва и Словакия гласоподаваха " срещу ". Това са и страните, които към момента не са утвърдили конвенцията.

" Влизането в действие на Истанбулската спогодба е крайъгълен камък за Европейски Съюз. Този златен стандарт признава, че насилието против дами съставлява нарушаване на техните човешки права ", сподели в петък Хелена Дали , еврокомисар по въпросите за равенството.

В България и останалите пет страни, дали своят вот против конвенцията, тя ще бъде прилагана на равнище Европейски Съюз и в области, които са от компетентността на съюза.

Това включва съдействието по наказателноправни въпроси, както и акции против насилието и образование на чиновниците, работещи с жертви. Освен това влиза в действие и възбраната за връщане в страната по генезис на пострадали от домашно принуждение.

Истанбулската спогодба основава правна рамка за отбрана на дамите от случаи на домашно принуждение. Тя включва в себе си редица стъпки за повишение на информираността по въпроса, както и правни ограничения за криминализиране на другите форми на принуждение над дамите. Освен това урежда и въпросите за даване на леговище и поддръжка на потърпевшите.

Конвенцията влезе в действие през 2014 година и беше подписана от Европейски Съюз на 13 юни 2017 година Тя е подписна и от България през 2018 година , само че без да бъде утвърдена.

Няколко години по-късно тя се озова в основата на дезинформационна кампанаия, в която участваха и парламентарните групи на Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация . Те показаха текста като проводник за пробутване на гей бракове и " трети пол ". Конвенцията в действителност загатва единствено " мъже " и " дами " , и няма общо с въпросите на еднополовите бракове.

Въпреки това през 2018 година Конституционният съд я разгласи за противоречаща на българския главен закон с осем гласа и четири особени отзиви.

През 2023 година Българска социалистическа партия стартира да събира подписи за образуване на референдум против " джендър идеологията ".

През февруари 2023 година, че България е декларирала " безапелационната си позиция против Истанбулската спогодба " на Съвета по общи въпроси в Брюксел. По-рано през януари Народното събрание, които целяха по-добра отбрана на жертвите на домашно принуждение.

Същевременно през лятото на 2023 година хиляди хора в цялата страна излязоха на митинг против домашното принуждение. Повод за него беше случай от Стара Загора, при който 18-годишната Дебора Михайлова, а хипотетичният причинител се оказа някогашният ѝ другар.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР