От 1 октомври антибиотици и лекарства за диабет ще се

...
От 1 октомври антибиотици и лекарства за диабет ще се
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира, че диабетици може да останат без лекарства

От 1 октомври антибиотици и медикаменти за диабет ще се изписват единствено с електронна рецепта

Омбудсманът Диана Ковачева прикани да бъде призната различна опция за определяне и разпределяне на антибиотици и лекарствени артикули за лекуване на захарен диабет, тъй като има риск заболели да останат без нужната терапия.

Според план на разпоредба на здравното министерство от 1 октомври т.г. тези две групи медикаменти ще се изписват единствено и само с електронна рецепта. Това значи, че болните хора няма да бъдат обслужени в нито една аптека в страната, в случай че разполагат с бяла рецепта, т.е. на книжен притежател. Аргументът на здравното министерство да се премине единствено към е-рецепти за тези препарати, е по този метод да се предотврати дефицитът на лекарства за диабет, както и да се ограничи свръх използването на антибиотици, която води до устойчивост.

Омбудсманът изпрати мнение до здравния министър проф. доктор Христо Хинков, в което предлага да се създадат промени.

" Безконтролното определяне и най-много разпределяне на лекарствени артикули за лекуване на захарен диабет и използването им при пациенти отвън показанията, посочени в късата им характерност (например за редукция на тегло при жители с наднормено тегло, само че без диабет) е измежду главните аргументи за неналичието и дефицита на лекарствени артикули за лекуване на диабет и ограничения за неговото попречване са нужни и дори закъснели. Също по този начин, безразборният банкет на антибиотици и отпущането им без рецепта води както до неналичието и дефицита им в аптеките, изключително през зимния сезон и в изискванията на зараза, по този начин и до развиване на антимикробна устойчивост, с произлизащите от това неефективност на лекуването и опасност както за здравето на съответния пациент, както и на публичното здраве ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обаче обръща внимание, че и все още отпущането както на лекарствени артикули за лекуване на диабет, по този начин и на антибиотици, следва да се прави единствено след предписването им на рецептурна бланка и в тази връзка е нужен доста по-ефективен и сериозен надзор.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че неосигуреният достъп на жителите до здравна помощ отвън работния график на общопрактикуващите лекари в работните дни и непрекъснато през почивните и празничните дни, също е сериозен проблем, на който към момента не е открито изцяло решение. Нерядко в дребни и отдалечени обитаеми места, в които няма разкрити дежурни кабинети и общопрактикуващите лекари са оповестили, че сами ще обезпечават денонощното обслужване на пациентите, само че на процедура не го вършат, жителите са принудени да търсят здравна помощ от други лекари и фелдшери, на които имат доверие, както и от екипите за незабавна помощ.

" Същевременно, към момента има дребни аптеки, които е допустимо да срещнат съществени усложнения при обезпечаването на техническа опция за разпределяне на предписани с електронни предписания лекарствени артикули ", счита проф. Ковачева.

Източник: БНТ
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР