От 1 октомври 2020 г. с решение на Управителния съвет

...
От 1 октомври 2020 г. с решение на Управителния съвет
Коментари Харесай

Радослав Миленков влиза в надзора на ЕЦБ

От 1 октомври 2020 година с решение на Управителния съвет (УС) на Българската национална банка (БНБ) Радослав Миленков - подуправител, управляващ " Банков контрол ", ще бъде представителят на Българската национална банка в Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той ще има същите права и отговорности като всички останали членове, в това число право на глас.

Това оповестява Българска народна банка, след като ЕЦБ разгласи българските банки, които директно ще надзирава, написа money.bg.

По-рано стана ясно, че ЕЦБ ще надзирава " Уникредит Булбанк ", " Банка ДСК ", ОББ, " Райфайзенбанк " и " Юробанк "

Миленков е подуправител, началник на ръководство " Банков контрол " и член на Управителния съвет на Българската национална банка от 22 март 2019 година, когато е определен от Народното събрание с шестгодишен мандат на подалия предварително оставка Димитър Костов.

Преди да бъде избран за подуправител Миленков бе пет години ръководител на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. По негово време Фондът организира изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна комерсиална банка и съумя да притегли външни средства, с цел да погаси близо 1.5 милиарда лв. заем, който взе от страната, за изплащането на обезпечените влогове. Преди да оглави УС на Фонда Миленков е бил две години изпълнителен шеф на Общинска банка, а преди този момент осем години е бил основен финансов шеф на Първа капиталова банка. Работил е за " Изи Асет Мениджмът " и е бил инспектор в " Делойт и Туш България ".

В известието си по отношение на назначението на Миленков за представител на Българска народна банка в Европейския банков контрол централната ни банка прецизира, че за задачите на директния контрол върху систематичните банки Българска народна банка дефинира подкоординатори, както и свои представители в взаимните надзорни екипи за значимите институции. По отношение на въпросите на политиката, свързани с пруденциалния контрол, представители на Българска народна банка вземат участие в други комитети и подструктури, които подкрепят работата на ЕЦБ във връзка със дилемите, които са ѝ предоставени с Регламент (ЕС) № 1024/2013.

ЕЦБ също по този начин ще дава отговор за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на пряк контрол от Българска народна банка, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. Наблюдението над по-малко значимите банки от страна на ЕЦБ ще включва надзор по прилагането на общите надзорни стандарти на Единния контролен механизъм. ЕЦБ ще разполага с избрани директни пълномощия във връзка с по-малко значими институции, свързани с процеса на издаване на лицензии и утвърждения, издаването на общи рекомендации, инструкции и указания, обмисляне и реализиране на инспекции, включително и вдишване на пряк контрол над по-малко значими институции.

За задачите на надзора над по-малко значимите банки към Единния контролен механизъм на ЕЦБ е основана конструкция, в която Българската национална банка ще взе участие. В рамките на структурата се разискват въпросите на надзора над по-малко значимите институции на страните от Единния контролен механизъм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР