От 1 март влезе в сила тол таксуването за движение

...
От 1 март влезе в сила тол таксуването за движение
Коментари Харесай

Тръгна тол системата

От 1 март влезе в действие тол таксуването за придвижване по 3115 км автомагистрали и първокласни пътища за тежкотоварните транспорти. Всички тежкотоварни камиони над 3.5 тона и рейсове би трябвало да бъдат снабдени с един от трите разновидността за отчитане - маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

Заради неналичието на подготвеност превозвачите получиха от премиера Бойко Борисов гратисен интервал до 27-и март, в който би трябвало да се снабдят с предпочетеното от тях устройство. Дотогава могат да попълнят маршрутни карти, които са по-подходящи за директните транспорти.

”Доставчикът на услуги ще дава на нулева ставка и като цена на устройство, и като обслужване, поддръжка, бордовите устройства. Гратисен интервал - 27-и март, в който всички тежкотоварни МПС-та плюс рейсовете, би трябвало да бъдат оборудвани, било то с GPS-тракер или бордови устройства. Процесът е непринуден, все още има към 36 хиляди налични бордови устройства. Дава опция системата с маршрутни карти”, изясни зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков.

В първите дни от старта на системата контролът за платени тол такси ще се реализира на терен посредством 105-те мобилни екипа на Националното тол ръководство. Инспекторите ще оказват помощ на водачите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са огромните бензиностанции.

Тол таксите за изминаване на 1 км са избрани в сходство с масата на пътното транспортно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За всеобщия тежкотоварен транспорт – камионите от 3.5 т до 12 т, цените са сред 3 ст. и 7 ст. на километър, а за рейсовете – от 1 ст. до 4 ст. на километър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР