От 1 февруари цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност се

...
От 1 февруари цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност се
Коментари Харесай

Удрят по джоба всички шофьори, ето с какви промени

От 1 февруари цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " се подвигна приблизително с 12 лв.. Възможно е обаче това да не е единственото нарастване през тази година, до момента в който чакаме въвеждането на системата " бонус-малус ".

По план тя би трябвало да направи застраховката по-евтина за изрядните водачи и по-скъпа за нарушителите на пътя. До дни се чака Световната банка да показа своя разбор за размера на " Гражданската отговорност " у нас и дали той е задоволителен, с цел да покрие рисковете.

Това оповестиха от Комисията за финансов контрол (КФН). Този разбор е бил предоставен след осъществената през предходната година инспекция на целия финансов бранш у нас от МВФ (т.нар. FSAP). Тогава измежду откритите недостатъци бяха занижените застрахователни награди, и по-точно тези по наложителната " Гражданска отговорност ".

Въз основа на разбора на Световната банка КФН ще реши какви ограничения да предприеме и дали би трябвало да има завишение на цените. Причина за повишаването на " Гражданска отговорност " от началото на февруари бе новата вноска, която застрахователите би трябвало да създадат в специфичен фонд към Националното бюро " Зелена карта ".

Това е институцията, която заплаща компенсации, в случай че българи без " Гражданска отговорност " причинят злополука в чужбина. Средствата във фонда ще служат като банкова гаранция против неплащането на вреди в чужбина, а основаването му е по решение на Международния съвет на бюрата " Зелена карта ". Заради зачестилите случаи на неточни български застрахователи, които бавят или не могат да платят вредите, в този момент всички компании би трябвало да внесат до март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на процедура ще бъдат платени от крайните консуматори, като повишаването на " Гражданската отговорност " варира сред 11 до 18 лева от всяка лавица в другите застрахователни компании.

Междувременно през март се чака най-сетне определеният преди година съветник " Ърнст енд Янг " да показа методиката си за установяване на цената на " Гражданска отговорност " по системата " бонус-малус ". Тя обаче би трябвало да бъде въведена със специфична разпоредба на КФН, Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство, като преди този момент методиката ще бъде показана за публично разискване. Според специалисти ще се наложат и промени в Закона за придвижване по пътищата, което значи, че действително системата няма да задейства по-рано от лятото на тази година, написа в. Сега.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР