От 1 февруари децата до 14-годишна възраст ще ползват безплатно

...
От 1 февруари децата до 14-годишна възраст ще ползват безплатно
Коментари Харесай

Ще се отрази ли на трафика в Благоевград безплатният градски транспорт за децата?

От 1 февруари децата до 14-годишна възраст ще употребяват гратис градския превоз. Това стана допустимо с промени в наредбата за компенсиране на разходите на компаниите, извършващи тази услуга по контракт с общините. Регламентирани са още понижения на картите за пенсионери, инвалиди, ветерани от войните. 

19 850 са учениците от първи до седми клас в Област Благоевград, които от 1 февруари могат да се възползват от безвъзмезден градски превоз, където го има. Близо 5000 е таргет групата в регионалния център. За облекчение на родителите, заявленията за издаване на карти могат да се подават и по електронен път. Въпросът за навременното погашение на обезщетенията от страна на държавата към компанията, извършваща услугата по съвсем всички градски линии, остава мъчителен, признава притежателят ѝ Марио Богданов. 

" Това е добра стъпка в позитивна посока за хората. Но от друга позиция е написано по какъв начин страната би трябвало да компенсира. Да се надяваме, че ще си спазят това, което са разписали в техните наредби и закони. Разходът е огромен. В рамките на идващия месец да си дадат обезщетенията ни устройва, само че в случай че се забави 2-3 месеца, към този момент не е добре ", разяснява Богданов пред БНР.

Очаква се тези промени, с изключение на обществен, да имат и екологичен резултат. Въпросът е ще намалеят ли фамилните коли, с които родителите водят и взимат децата си от учебно заведение. При мощно лимитираните благоприятни условия за паркиране в Благоевград това е от огромно значение и за сигурността към учебните заведения. Сутрин и вечер спирките на градския транспорт са заети от коли, а рейсовете стопират на пътното платно. Видимостта е нулева, случаите се усилват, контролните институции ги няма, споделят наблюденията си поданици на регионалния център: 

" Това е всекидневно. Всяка вечер е по този начин. Няма по какъв начин да пресичат, те са деца, не могат да се ориентират. "

" Пред всички учебни заведения е по този начин. Отговорността е на общината. Тук тъкмо, на това място, в никакъв случай не съм видяла полиция. "

" Не се преценяват с правилника. Всеки си прави, каквото желае. Това основава действителна заплаха от катастрофи. "

Проблема регистрира и Марио Богданов от превозваческата компания: 

" Автобусът стопира на платното. Хората от рейса слизат на платното. Но тези хора къде да спрат с колите? В последна сметка страда цялото общество. В момента не сме общество. "

Вместо да се опитат да решат този проблем, бивши и настоящи управленци в Благоевград водят обществени разногласия в обществените мрежи кой и по какъв начин ще употребява държавната субсидия от 3 милиона лева за градския превоз, в който от предходната година с една линия се включи и новосъздаденото общинско сдружение с  6 нови електробуси. Общински ли да бъде градският превоз, или услуга, предоставяна от частни компании? Отговорът не е в международната литература, а в прецизните и справедливи сметки. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР