От 1 февруари 2022 г. документът за ваксинация срещу COVID

...
От 1 февруари 2022 г. документът за ваксинация срещу COVID
Коментари Харесай

Вечерен час в два региона за заведенията

От 1 февруари 2022 година документът за имунизация против Коронавирус ще важи 270 дни
Част от учениците остават у дома, с цел да се раздра веригата “училище-деца-семейство”

Обмислят отпадане на документите при 60% имунизация

Два района влизат в трети стадий или в алена зона след 5 дни и там ще бъдат наложени по-строги противоепидемични ограничения, оповестиха на късна конференция министър председателят Кирил Петков дружно със здравния министър проф. Асена Сербезова и здравният контрольор доцент Ангел Кунчев. Там ще има вечерен час за работа на заведенията до 22 часа, работа с понижен потенциал и други Става дума за София, София-област, Благоевград, Ямбол. Петков цитира данните от портала coronavirus.bg, където в действително време се следи заетостта на интензивните кревати. Съобщението за София и района беше направено по-рано денем и от регионалния шеф на София-област. До 22 часа ще работят заведенията за хранене, питейните заведения, хотелите и театрите в София от 27 януари - четвъртък, реши регионалният съвет по опазване на здравето за София.

Столицата минава в трети стадий от националния проект за справяне с COVID-19 и според него в София влизат в действие по-строги ограничаващи ограничения, които ще работят краткотрайно, до момента в който стартира да се регистрира спад на заболеваемостта. Увеселителните и питейните заведения ще бъдат с ограничаване от 50 % на потенциала от работната си повърхност, като още веднъж е годно правилото за съществуване на зелен документ. От понеделник образователният развой минава на ротационен принцип. До 31 януари най-малките деца от 1 до 4 клас ще учат присъствено, както и тези от 7, 10 и 12 клас. Всички останали класове ще учат онлайн. “Оставяйки част от децата у дома, ние ще имаме опция да разкъсаме веригата “училище-деца-семейство”, където неизбежно е съществено разпространяването на вируса”, изясни регионалният шеф на София Иван Кючуков. Въпреки, че има още места в лечебните заведения, Кючуков разгласи, че се чака да бъдат разкрити спомагателни места особено за деца в “Токуда”, “Пирогов” и Кардиологичната болница.

Междувременно от здравно министерство оповестиха единните правила за Европейски Съюз, че от 1 февруари 2022 година всички издадени европейски зелени документи за приключен имунизационен курс ще бъдат със период на годност от 270 дни от датата на последната сложена доза.

Кирил Петков още веднъж разгласи, че зеленият документ ще бъде отстранен, когато един от двата критерия се реализира - първият е, когато имунизацията доближи над 60% с първите 2 дози. Тогава ще отпадне зеленият документ за вътрешно ползване, само че той остава като европейска мярка. Вторият аршин е всички интензивни кревати в страната да паднат на 5% претовареност от COVID-19 или по-малко, т.е. когато има доста невисок риск за здравната система. Това не е извънредно решение, а предложение, което ще се дискутира през идващите дни, сподели Петков. Но добави, че в случай че друга вълна вдигне още веднъж висок риска за здравната система, отново ще се вкара зеленият документ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР