От 1 април 2022 г. лицата, които сами внасят задължителните

...
От 1 април 2022 г. лицата, които сами внасят задължителните
Коментари Харесай

Здравноосигурителната вноска за безработните се променя от 1 април

От 1 април 2022 година лицата, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 28,40 лв..

Промяната е обвързвана с нарастването на минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица от 1 април тази година, според Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване.

Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица, който е към този момент в размер на 710 лева Така, здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху месечен застрахователен приход, не по-малко от 355 лева и не повече от 3400 лева месечно.

От Национална агенция за приходите припомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец април 2022 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 май 2022 година

Всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, следва да подадат в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Тя се подава /ПИК/ на Национална агенция за приходите или КЕП, посредством Портала за електронни услуги или в офиса на приходната организация по непрекъснат адрес, в период до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права на жителите се възвръщат, при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, посредством, която е със свободен достъп в

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и на телефон: 0700 18 700 /на цена, според цената на съответния оператор/.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР