Освободените от руски плен командири от защитата на Азовстал Денис

...
Освободените от руски плен командири от защитата на Азовстал Денис
Коментари Харесай

Зеленска отиде при командирите от Азов в Турция, закараха и семействата им от Киев ВИДЕО

Освободените от съветски плен командири от отбраната на „ Азовстал " Денис Прокопенко – Редис, Сергей Волински – Волина, Святослав Паламар, Денис Шлег и Олег Хоменко се срещнаха за първи път от месеци със фамилиите си на територията на Турция, където се намират под протекцията на президента Реджеп Таип Ердоган, заяви Анадолската Агенция, представена от Оффнюз.

Пътуването на фамилиите беше проведено от началника на кабинета на Володимир Зеленски Андрей Ермак, който дойде в Турция дружно с първата дама на Украйна Олена Зеленска.

„ Свиждането “ е била готова със съдействието на турската страна при засилени ограничения за сигурност. В хотел на неустановено място, където всичко е квалифицирано за срещата първо идват околните на военните командири, а едвам по-късно довеждат и самите бойци. От видео на интериора с имената на залите за конференции може да се допусна, че мястото е хотел „ Шератон “ в Анкара.

„ Срещнах се с героите от „ Азов “ в Турция, показах им признателност за усърдието и издържливостта. Андрей Ермак (началникът на кабинета на Володимир Зеленски) оказа помощ в организирането на среща със фамилиите им. Това е значим ден, само че има още дълъг път. Украйна ще се бори за свободата и завръщането вкъщи на всеки един човек. “ – написа в профила си в Туитър Олена Зеленска.

В Турция на Прокопенко, Волински, Паламар, Шлег и Хоменко в наличието на фамилиите им бяха връчени звездите на „ Герой на Украйна “ – най-високото украинско отличие, с което бяха удостоени от президента Володимир Зеленски. Украинският президент поздрави бойците в конферентна връзка от Киев. „ Много се веселя, че с вас са вашите родственици и близки. И съм доста благополучен, че сте ни такива герои, само че най-важното е, че сте живи герои. Това е доста значимо. Благодаря на всеки от вас. Ще създадем всичко да освободим вашите близки и побратими от плен. “

„ Битката за Мариупол и всичко, което се случи с нас по време на плена, това е украинско знамение на инат на ориста. Всички прелестно схващат какво трябваше да се случи с нас. Тук има хора, които знаят какво е съветски мъчения и съветски плен. И тази премия е премия за нашите воини. Това е премия за нашия украински народ. Аз съм доста горделив с това, че съм украинец. Това е най-страхотната нация на света. И най-страхотното държавно управление. И най-страхотните военни. “ – сподели в прочувствено слово заместник-командирът на полк „ Азов “ на Националната армия Святослав Паламар.

На 22 септември Украйна съумя да освободи от съветски плен 215 души. 200 украински военни, измежду които и чиновник на украинското разузнаване под прикритие, запазил легендата си и неразкрит от руснаците до самия продан, бяха разменени за кумеца на Путин Виктор Медведчук. Петимата командири от защитата на „ Азовстал “ бяха разменени за 55 съветски военни. Според интернационално съглашение, по което страна е и Турция, до края на военните дейности в Украйна командирите би трябвало да останат на турска територия под закрилата на Ердоган.

За извеждането им от територията от Русия беше приложена процедурата на екстракция - юридическа процедура, при която военни се извеждат от територията на съперника и се доставят в безвредна зона. Петимата кацнаха в Анкара и, съгласно изявления в украинските медии живеят в особено наета къща под защита. Единствените, с които ще могат да се срещат са техните близки. Статутът им на " изведени " допуска, че не могат да се върнат на бойното поле до края на бойните дейности.

Met with " Azov " heroes in Turkey – expressed gratitude for the striving and resilience. helped in arranging a meeting with their families. It is an important day, but there is still a long way to go.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР