Освещаването на кръста на Богоявление ще събере днес стотици на

...
Освещаването на кръста на Богоявление ще събере днес стотици на
Коментари Харесай

Хвърлят кръста от панаирния мост в Пловдив, наплив от кандид...

Освещаването на кръста на Богоявление ще събере през днешния ден стотици на брега на Марица в Пловдив. Атрактивната гала е планувана за 12,30 часа до Водната палата. Пловдивският митрополит Николай ще извърши Богоявленски водосвет и ще хвърли кръста във водите, които този път няма да са ледени поради пролетните температури от над 12 градуса.

Традицията събира нормално безчет фенове на крайбрежния бул. и панаирния мост, откакто придвижването краткотрайно ще бъде спряно. В предходните години на този ден дузина смелчаци се хвърляха в реката да извадят кръста, а този път се чака да има още повече искащи поради топлото време. Полиция ще пази реда, а управляващите припомнят, че би трябвало да се съблюдават ограничения поради новата вълна на пандемията.

Тържествата за Богоявление стартират от 9,30 часа, когато в катедралния храм “Успение Богородично “, прочут като „ Св. Богородица “, митрополит Николай ще отслужи света литургия.

В 12 часа в същата черква ще бъдат осветени бойните флагове на Пловдивския гарнизон​ Тази традиция се съблюдава всяка година на Богоявление, защото от памтивека се смята, че Божията берекет ще освещава, управлява и изпълва с плодородни сили всички, които почтено и доблестно водят война под тези флагове. Първите исторически данни за освещаване на бойните флагове са преди успеха на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година

От 12,10 часа Дядо Николай ще поведе литийно шествие. Заедно с него от храма до реката ще вървят кметът на Пловдив Здравко Димитров, регионалният шеф Ангел Стоев, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции ген.-майор Явор Матеев, общественици, политици и жители. Колоната ще мине от Стария град по ул. „ Криволак “, „ Железарска “, бул. „ Цар Борис III Обединител “ и ще стигне до Водната палата и откритата сцена, на която ще бъде осъществен ритуалът.

Повече за събитията под тепетата през днешния ден и в идващите дни, четете в " Марица ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР