Освен за бъдещето на Афганистан, в момента талибаните държат ключа

...
Освен за бъдещето на Афганистан, в момента талибаните държат ключа
Коментари Харесай

В ръцете на талибаните попаднаха минерали за трилиони долари

Освен за бъдещето на Афганистан, сега талибаните държат ключа и за непокътнати потребни изкопаеми за трилиони долари, в това число някои, които биха могли да подкрепят прехода на света към възобновими енергийни източници. Страната обаче дълго време се бори да се допре до големите си залежи, съобщи „ Франс прес “.

Безкрайни войни и неприятна инфраструктура пречат на управляващите да извърнат внимание на металите, които могат да озарят икономическите благосъстояния. Ресурсите включват боксит, мед, желязна руда, литий и други съгласно отчет на Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS) от януари.

Медта, която е нужна за произвеждане на захранващи кабели, се трансформира в гореща стока тази година, защото цените скочиха до над 10 хиляди $ за звук.

Литият е решителен детайл за произвеждане на акумулатори за е-коли, слънчеви панели и вятърни паркове. Очаква се търсенето му в международен мащаб да нарасне с над 40 пъти до 2040 година съгласно Международната организация по енергетика.

На този декор Афганистан има „ голям запас от литий, който не е употребен и до през днешния ден “, разяснява Гийом Питрон, създател на книгата „ Войната за редки метали “.

Азиатската страна е дом на редки детайли, употребявани в бранша на чистата сила, в това число неодим, празеодим и диспрозий. Неизползваните минерални благосъстояния на страната се прави оценка на един трилион $ от USGS, само че съгласно афганистанските управляващи цената им е три пъти по-голяма.

Афганистан копае скъпоценни камъни като изумруди и рубини, както и полускъпоценен турмалин, само че бизнесът се бори с противозаконна контрабанда към Пакистан. Добиват се също талк, мрамор, въглища и желязо.

Талибаните нахлуха в столицата Кабул тъкмо преди седмица, предизвиквайки голям безпорядък по улиците и на летището, откъдето стотици локални пробват да заминат в опит да се спасят от незнайно бъдеще под тяхното ръководство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР