Освен технически паспорт сградите трябва да имат и още един

...
Освен технически паспорт сградите трябва да имат и още един
Коментари Харесай

Още един задължителен документ от техническия паспорт

Освен механически паспорт постройките би трябвало да имат и още един документ, които удостоверява тяхното моментно положение. Това е документът за енергийна успеваемост. Документът се издава настрана от техническия паспорт. Спрямо енергийната успеваемост зданията се разделят на няколко класа, според от положението и потреблението на самите здания.

Инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството споделя повече за това, какво съставлява енергийната успеваемост и на какви категории се разделят постройките по отношение на това. " За да се дефинира енергийната успеваемост на една постройка се постанова и енергийно проучване. То се прави по време на обследването за техническия паспорт. Ако се прави детайлно, то изисква характерна техника, с която не всяко проектантско бюро има ", споделя той, представен от БНР.

Инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в капиталовото планиране дава още елементи за така наречен енергийно проучване. " Ключов фактор за енергийната успеваемост на една постройка е нейната електрическа система. Това основава терзания за притежателите на здания, които са строени преди 2000 година - вид панел и едроплощен кофраж. Тогава електрическата апаратура е проектирана и изграждана във време, в което електрическите уреди в семейството са били много по-малко, в сравнение с в наши дни. В момента старите електрически системи са непригодни на цялото ползване от уредите, които използваме "

Дали тези опасения са оправдани и по какъв начин може една постройка да повиши своята енергийна успеваемост, споделя инж. Атанас Ангелов от Българската асоциация на архитектите и инженери консултанти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР