Освен Русия, Норвегия ще получи най-голяма печалба от рекордното покачване

...
Освен Русия, Норвегия ще получи най-голяма печалба от рекордното покачване
Коментари Харесай

Страната, която ще спечели най-много от експлозивния ръст на цените на газа

Освен Русия, Норвегия ще получи най-голяма облага от рекордното повишаване на цените на газа в Европа, оповестява Ройтерс като цитира нови данни от свои източници. Норвежкият Equinor дружно с Gazprom покрива 60 % от потребностите на Европейски Съюз от газ. Бързото повишаване на цените се случи в исторически най -добрия интервал за Equinor, споделя икономистът Ейрик Вернес. Агенцията отбелязва, че норвежкият снабдител е даже в по -добра позиция от съветския енергиен колос " Газпром ".

Equinors ще продава повече от половината количества газ на спот клиенти, а към 70 % от този размер ще се продава на цени за ден напред. Газпром държи 56% дял от продажбите на газа за денонощие или месец напред и 31% на цени за идващото тримесечие, сезон или година. Източници на " Газпром " означават, че една четвърт от доставките за Европа идват от спотовия пазар. Цената на газа в Европа се усили с 300 % с струпване в последните месеци.

Акциите на " Газпром " в хода на търговията на 27 септември сложиха 13-годишен връх като се търгуваха по 350,89 рубли на акция - за първи път от 17 юни 2008 година, когато записаха пик от  351,05 рубли на акция.

Междувременно Федералната антимонополна работа предложи на " Газпром " да усили размера на продажбите на природен газ на енергийните тържища.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР