Освен по въздух, от 31 март България става част от

...
Освен по въздух, от 31 март България става част от
Коментари Харесай

Шенген по вода: Специална демонстрация за bTV за това как се пази морската ни граница

Освен по въздух, от 31 март България става част от Шенген и по вода.

Заради несигурната конюнктура в Черно море, към този момент 8 години огромен круизен транспортен съд не е дебаркирал на българско пристанище. По данни на туроператори, за предходната година е имало декларирани 12 пътнически кораба, само че нито един не е влезнал в Черно море.

Искат да имаме повече инспекции по границата сред Румъния и България, това е безусловно антиевропейско, сподели той

За тази година към момента има деклариран един круизер. Дали ще пристигна, не е ясно. Така или другояче, гишетата на Гранична полиция на Морската гара са в цялостна подготвеност да посрещат пасажери.

Най-съществени ще са измененията за пасажерите на круизните кораби и яхти. Дали плавателният съд ще бъде освободен от гранична инспекция зависи от дестинацията му. Кораби, чийто маршрут минава единствено през пристанища от шенгенското пространство, няма да бъдат проверявани.

Тези 6 000 души в никакъв случай няма да дойдат в България, сподели Стоян Георгиев

" Пасажерите на тези кораби ще могат бързо да минават, това ще усили времето за техния престой в пристанищните градове за посещаване на туристически дестинации ", сподели основен контрольор Антония Томова, шеф бранш " Гранични инспекции " в РДГП- Бургас.

Проверка ще има в случай че корабът идва от Истанбул, само че не и в случай че идва от Констанца или в случай че първо спре във Варна и продължи за Бургас. При яхтите режимът ще е по-свободен.

" Биха могли тези плавателни средства да дебаркират на пристанища, където няма построено Граничен контролно-пропусквателен пункт ", добави Томова.

Паспортните инспекции ще отпаднат и на пристанищата във Варна и Бургас

Не отпадат обаче спомагателните инспекции, на база разбор на риска, на съмнителни кораби или екипаж, каквито се вършат и сега.

" Когато на граничните инспекции на първа линия граничният служител на реда откри, че има някакви, съгласно него, ремонти на документа, се изпраща в този център и се прави задълбочена инспекция на този документ ", съобщи Пламен Иванов, шеф Граничен контролно-пропусквателен пункт " Пристанище- Бургас ".

По отношение на митническия надзор по море не се чакат основни промени.

" От влизането на България в Европейския съюз ние сме част от общата митническа територия на Съюза и стоките, които са със съюзен статус не подлежат на митническо оформяне, движат се свободно и без предели ", обясни Румяна Тодорова, шеф Митнически пункт " Пристанище Бургас-Център ".

Пристанище Бургас е външна граница на Евросъюза и тук се обработват доста товари и артикули, идващи от Трети страни, при които контролът остава.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР