Освен инцидентите с доставките, ресорният еврокомисар предупреди: Има опасност от

...
Освен инцидентите с доставките, ресорният еврокомисар предупреди: Има опасност от
Коментари Харесай

Хамас: Израел удари опашки за помощи в Газа, жертвите са поне 29

Освен случаите с доставките, отрасловият еврокомисар предизвести: " Има заплаха от всеобщ апетит "
Най-малко 29 палестинци са убити при два обособени израелски удара по опашки за филантропични помощи в линията Газа през вчерашния ден, разгласи здравното министерство на " Хамас ", представено от Ройтерс.

В първия случай са загинали осем души след израелски въздушен удар по пункт за разпределяне на помощи в бежанския лагер " Нусейрат " в централната част на анклава, оповестяват здравните управляващи на радикалната ислямистка формация, която управлява крайбрежната територия.

По-късно най-малко 21 палестинци са починали и над 150 са били ранени, когато израелски военнослужещи са разкрили огън по опашка за филантропична помощ от камиони на кръгово кръстовище в северната част на линията. Първата информация на здравното министерство на " Хамас " бе за убити палестинци на кръгово кръстовище в град Газа, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

На този фон еврокомисарят по филантропичната помощ и ръководството на рецесии Янез Ленарчич заяви, представен от Ройтерс, че доставянето на филантропични помощи по въздуха и вода за линията Газа няма да е задоволително, с цел да компенсира неналичието на колета за крайбрежната територия чрез камиони. Той означи, че палестинското население в анклава е на ръба на всеобщ апетит.

" По въпроса за доставката на филантропична помощ по въздух и вода ще бъда пределно явен: ние и наши сътрудници вършим това по изключение, тъй като Израел не отваря повече сухопътни направления ", сподели Ленарчич, акцентирайки, че най-хубавият метод за доставки на помощи е по суша.

" Има заплаха от всеобщ апетит ", разгласи той пред представители на медиите. " Вече са налице ясни и неопровержими признаци, че в линията Газа има цели зони, в които популацията гладува ", добави Ленарчич.

От началото на войната на Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас ", почнала на 7 октомври предходната година, линията Газа се намира под израелска обсада, показва Ройтерс. По данни на Организация на обединените нации над половин милион души от популацията на анклава от 2,3 милиона палестинци са на ръба на гладната гибел. Агенциите на Организация на обединените нации оповестиха по-рано тази месец, че нивата на недохранване при децата са " изключително високи " в северната част на линията.

Ленарчич прикани за отварянето на повече гранични пунктове по северната граница на Газа с Израел, през които да минават камионите с филантропична помощ. Еврокомисарят означи, че на 12 март Организация на обединените нации са доставили храна за северната част на крайбрежната територия за първи път от три седмици.  " Ясно е от какво има потребност: повишаване на филантропичната помощ за Газа и достигането ѝ на всички места в линията ", сподели Ленарчич.

Израел отхвърля изказванията, че попречва филантропичните доставки в Газа, като показва повода за закъснение на помощите в недобрата организация от страна на организациите за подкрепяне. " Хамас " на собствен ред афишира, че Израел употребява глада на палестинците като оръжие в своята военна атака.

В подтекста на повишаването на интернационалния напън върху Израл да се съобрази с гладуването на популацията на Газа Европейски Съюз, Организация на обединените нации Съединени американски щати, Англия, Кипър, ОАЕ и Катар поставят старания за отварянето на морски кулоар за снабдяване на филантропична помощ за Газа от Кипър.

Два кораба с към петстотин тона филантропична помощ към този момент са поели курс към крайбрежието Газа, където работещата в Съединени американски щати благотворителна организация " Уърлд сентръл кичън " е почнала да построява пристан за разтоварване на пратките. По думите на Ленарчич Съединени американски щати ще оказват помощ за разширението на дока идващия месец.

Ленарчич сподели, че на конференция по филантропичните въпроси, планувана в белгийската столица Брюксел в понеделник, неговият комисариат ще разгласи отпущането на към 1,8 милиарда евро, предопределени за посрещането на потребности в световен проект през актуалната година.

Ройтерс напомня, че предходната година 27-те страни членки на Европейски Съюз дадоха обещание взаимно с Европейската комисия общо 8,4 милиарда евро. Ленарчич се надява тази сума да бъде достигната или даже надмината тази година.

Организация на обединените нации разгласи, че рекордните триста милиона души по целия свят се нуждаят от филантропична помощ, най-много заради зачестилите въоръжени спорове, като причина са и увеличаващите се климатични промени. Според Организация на обединените нации за филантропични потребности са нужни още 50 милиарда $. " Хуманитарната помощ има предназначението на незабавното поделение в една болница. Това е първата помощ ", заключава Ленарчич.

Според изказване по въпросния случай израелски военнослужещи са взели под прицел хората, чакащи за помощи. В изказването бе посочено, че минимум единадесет тела и 100 ранени са били докарани в болничното заведение " Аш Шифа " в град Газа. От израелската войска са споделили за Ройтерс, че проверяват и двата случая.

На 29 февруари над 100 души бяха убити или ранени, до момента в който чакаха на опашка за помощи в северната част на Газа, заяви тогава здравното министерство на " Хамас ". По мотив оня случай представител на израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) съобщи, че бойците не са атакували никого съзнателно.

По данните на здравните управляващи на " Хамас " от началото на войната на палестинската формация с Израел на 7 октомври предходната година, когато ислямистки бойци предизвикаха гибелта на близо 1200 души в Южен Израел (по израелски данни), в Газа са починали над 31 000 палестинци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР