Остров Накос, Гърция [Shutterstock] Част от темата Новата вълна на

...
Остров Накос, Гърция [Shutterstock] Част от темата Новата вълна на
Коментари Харесай

На Covid море в Южна Европа

Остров Накос, Гърция

[Shutterstock] Част от тематиката Новата вълна на рецесията
20% лято

Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сюжет ще изпари половината доходи
Най-лошата рецесия в интернационалния туризъм откогато през 1950 година стартира да се води статистика. Оценката е на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, а прогнозата - тази година интернационалните туристически пътувания да намалеят с до 80%. Крахът ще е доста по-силен от 2009 година, когато световната финансова рецесия сви бранша с едвам 4%. От Световния съвет по туризъм (WTTC), като показват, че пътуванията и туризмът способстват за към 10% от международната стопанска система и основават едно от 10 работни места в световен мащаб. По оценки на Европейската комисия предстоящата загуба на доходи в туризма по света ще е сред 275-400 милиарда евро, а от Европейския парламент пресмятат, че туристическият бранш в Европейски Съюз губи към 1 милиарда евро доходи на месец поради корона рецесията.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В рамките на Европейския съюз в туризма и свързани браншове работят близо три милиона компании, множеството от тях дребни. Заетите са 27 милиона. А приносът за Брутният вътрешен продукт на блока е 10%. Блокадата, наложена от COVID-19, замрази работата им. В Европа заведенията за хранене и хотелите ще изгубят 50% от приходите си, най-сериозен удар с към 90% спад ще понесат самолетните компании и круизните оператори, а при туроператорите и другите туристически организации свиването ще е от порядъка на 70%, предвиждат от Европейска комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Силата на удара, несъмнено, е друга в обособените страни и всяка от тях подхваща разнообразни ограничения в опит да се оправи с резултатите и да върне туристите си - локални и интернационалните.

Гърция

Сред най-силно засегнатите е Гърция, където туризмът обезпечава 1/4 от работните места. По данни на гръцката централна банка през 2019 година в страната са пристигнали над 34 млн. гости, които са генерирали над 18 милиарда евро доходи. През последните години секторът беше основен за възобновяване на стопанската система след десетилетие меланхолия и по тази причина напъните на Атина да го рестартира допустимо по-скоро не са изненадващи.

Разхлабването към този момент се случва, като от 25 май е позволено свободното придвижване до островите и започнаха вътрешните полети. От 1 юни ще отворят къмпингите и целогодишните хотели, а формалното начало на сезона ще е на 15 юни, когато ще проработят и сезонните хотели, а границите ще се отворят за чужденци. Първоначално те ще кацат единствено в столицата, а от 1 юли ще могат да летят непосредствено до цялата страна.

Туристите няма да бъдат задължени да се тестват за ковид при идването си, само че ще се вършат случайни тествания в курортите. На островите ще бъдат заделени 600 кревати за инфектирани, а в курортите ще бъде построен спомагателен потенциал в здравната система - ще бъдат обезпечени проби, ще бъде подсилена числеността на лекарите и ще бъдат направени проекти за деяние при възможни случаи на инфектирани.

Мерките за сигурност плануват и промяна на филтрите на климатиците в хотелите всяка седмица, по-често естествено проветряване на пространствата и по-голямо разстояние сред чадърите на плажовете.

Надеждите на гръцкия туризъм са свързани основно с посетителите от Германия и България, а също и от Израел и Кипър. А с цел да се увеличи привлекателността на страната, от 1 юни до 31 октомври Данък добавена стойност за всички транспортни услуги, както и за кафе, безалкохолни питиета и кина навън ще бъде понижен от 24% на 13%. От 24% на 6% до края на годината е понижен и Данък добавена стойност за хигиенични артикули.

В помощ на бранша министър председателят Кириакос Мицотакис разгласи, че държавното управление ще субсидира заплатите и осигуровките на заетите и ще изплати компенсации за безработица на сезонните служащи, които тази година няма да бъдат наети.

Турция

В Турция подготовката за сезона не е толкоз напреднала макар желанието на президента Ердоган той да стартира в края на май. В средата на месеца Анкара разгласи, че договаря с над 70 страни, в които да се разпространява като безвредна дестинация. Страната създава и стратегия за документи за сигурност на туристически обекти - летища, хотели, заведения и така нататък

От тази седмица отпаднаха рестриктивните мерки за вътрешни пътувания, а от средата на юни ще стартира и възобновяване на интернационалните полети. Пристигащите в страната, които не са се изследвали за ковид в последните 72 часа, ще бъдат тествани на летищата.

За да поддържа туризма и обвързваните браншове, държавното управление анулира някои налози, такси и осигуровки за шест месеца. Данък добавена стойност на вътрешните полети е понижен от 18% на 1% за три месеца. За туристическите организации са планувани и спомагателни облекчения и отстъпки.

В бранша разчитат на интернационалните туристи за голяма част от приходите си - в Анталия да вземем за пример те носят 80% от оборота. Очакванията обаче са внимателни. Председателят на турската асоциация на туроператорите Фируз Багликая предвижда, че приходите от задгранични туристи може да намалеят с 60-70% тази година, а вътрешният пазар да се свие на половина. Според него главният поток интернационалните гости няма да стане факт преди септември-октомври, а пътуванията от основния съветски пазар ще стартират по-късно от тези от останалите страни. Ако въобще се случат, откакто при започване на седмицата министър председателят Михаил Мишустин предложи на сънародниците си да се въздържат от пътувания в чужбина това лято. По данни на съветската асоциация на туроператорите от 1 април до 30 септември 2019 година в Турция са почивали над 5.5 млн. руснаци.

Въпреки това хотелите в страната към този момент се приготвят да посрещат посетители в сходство с новите ограничения, заложени от туристическото министерство. На входовете им се разполагат термокамери, създават се и системи за стерилизация на багажа на туристите. Шведските маси са отстранени, а храната ще се сервира от сервитьори, като десертите, плодовете и салатите ще са в съдове за еднократна приложимост. Стаите няма да бъдат употребявани 24 часа след освобождението им, а ключовете за тях ще се дезинфекцират с UV-лампи. В асансьорите пък няма да се позволява повече от един човек, с изключение на когато става дума за фамилии. Шезлонгите на плажовете би трябвало да са на разстояние най-малко 1.5 м.

Испания

Освен че понесе един от най-тежките здравни удари от ковид, Испания е и измежду най-уязвимите от пандемията стопански системи поради мощната си взаимозависимост от туризма и високия дял сезонни контракти в бранша. С пътуванията са свързани близо 15% от работните места в страната, а от 14 март работата си са изгубили към 1 млн. души. Годишно в Испания идват над 80 млн. туристи, което я прави втората най-посещавана страна в света (след Франция). Мадрид към този момент разгласи ликвидна инжекция 14 милиарда евро за поддръжка на стопанската система, от които 400 млн. евро за туризма и превоза. Предвидени са тласъци за работодатели в бранша, които наемат или резервират чиновници на непостоянни контракти в интервала от февруари до юни. От близо 600-те хиляди души, декларирали подготвеност за сезонна работа в бюрата по труда, ще бъдат наети така наречен плажни асистенти, които ще оказват помощ за спазването на дистанцията.

Испания към момента е в изключително състояние, само че строгите карантинни ограничения към този момент се разхлабват, а преди дни министър председателят Педро Санчес разгласи, че туристическият сезон ще стартира на 1 юли. Тогава ще отпадне и наложителната 14-дневна карантина. До края на май би трябвало да бъде показан проект за рестартирането на туризма със съответните протоколи за сигурност. За момента е ясно, че се приготвя държавна сертификационна скица за хотели, заведения за хранене, туроператори и така нататък Регионалните управляващи сами ще дефинират разпоредбите за достъп до плажовете, като в Коста Брава към този момент оповестиха, че ще обособят обособени зони за другите възрастови групи. От здравното министерство предлагат ограничение на броя на плажуващите и разстояние от 4 м сред чадърите.

Иначе хотелите и външните елементи на заведенията могат да работят от 11 май. От началото на юни ще бъде позволено пътуването сред административните области, а в случай че бъде признато предлагането на Мадрид в Европейски Съюз да бъдат отворени " туристически коридори ", интернационалните туристи ще могат да дойдат в страната и преди 1 юли.

Секторът се готви за повече вътрешни туристи тази година, въпреки че обичайно разчита на интернационалните гости и изключително на британците. Тяхното завръщане по испанските плажове обаче е проблематично поради проектите на Лондон за наложителна 14-дневна карантина за влизащите в страната от 8 юни.

Италия

Основно на вътрешен туризъм ще разчита и Италия, в която другояче разпределението сред локални и задгранични туристи е по равно. В бранша и свързани с него действия са заети 4 млн. италианци от общо 23-милионната локална работна мощ.
По калкулации на UBS през март приходите от туризъм в страната са се сринали с 95%. Рим към този момент разгласи избавителен пакет за стопанската система от 25 милиарда евро, от които 200 млн. евро за поддръжка на Alitalia и Air Italy. Предвидени са и специфични фискални ограничения и обществени заплащания към заетите в туризма, културата и развлеченията, в това число и сезонните служащи.

Италианските граници ще бъдат отворени за чужденци от 3 юни, само че всяка от областите сама ще реши по кое време да позволи достъпа на туристи. Още в края на април Сицилия разгласи, че ще субсидира почивките на острова, като за задачата са заделени 75 млн. евро от районния бюджет, с които ще бъде финансирана част от разноските за нощувки и ваучери за разнообразни културни действия.

Очакванията са тази година броят на туристите в страната - и локални, и от чужбина, да намалее с 40%. Според президента на Националния туристически ръб на Италия (ENIT) Джорджо Палмучи равнищата от 2019 година ще бъдат възобновени чак през 2022 година А прогнозите на организацията са за 20 милиарда евро спад в потреблението на туристите през сегашния сезон.

По думите на Палмучи в началото ще бъдат привличани гости от прилежаща Германия и скандинавските пазари. А упованията му за сезона са туристите да се ориентират по-скоро към ваканционни жилища и по-малки места за настаняване, в сравнение с към огромните хотели.

Сред ограниченията, които се приготвят за откриването на сезона, е слагането на термокамери на плажовете. Желаещите да ги посетят ще би трябвало да подписват заявления, че не са заболели и не са под карантина. Друго условие може да наложи разполагането на чадърите на разстояние най-малко 10 м един от различен вместо сегашните приблизително 3.5 м.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР