Остров Менорка принадлежи на Испания и се явява най-източния от

...
Остров Менорка принадлежи на Испания и се явява най-източния от
Коментари Харесай

Мистериозните мегалити „таула“ във Менорка

Остров Менорка принадлежи на Испания и се явява най-източния от Балеарските острови в западното средиземноморие. Това е релативно малко, скалисто парче земя, което в най-широката си част се простира на едвам 50 км.

Островът притегля вниманието на археолозите с 35-те си странни мегалита, които са разпръснати из цялата му повърхност. „ Таулите “ в Менорка наподобяват извънредно доста монумента Стоунхендж в Англия.

Знае се, че остров Менорка е бил обитаем още преди най-малко 4000 години, а може би даже и по-рано. Някои специалисти считат, че първите заселници са пристигнали от източната част на Средиземно море. Менорка е домът на Талайотската цивилизация, която процъфтявала в продължение на хиляди години преди идването на римляните през II век прочие н. е.

Tалайотите не оставили писмени сведения, посредством които да разберем точната функционалност на мегалитите „ таула “, чието име идва от разговорната дума за маса на каталански. Мегалитите почнали да бъдат наричани по този начин от интервала, в който на повърхността се виждали единствено плоските им върхове, наподобяващи на каменни маси.

Тровантите – рационалните камъни

Всички „ таули “ на Менорка имат едни и същи характерности. Те са обградени от каменна стена във формата на подкова и всички гледат на юг с директна видимост към хоризонта.

Няма писмени сведения, насочващи към каквито и да било религиозни практики осъществявани от хората, които са построили мегалитите „ таула “. Всъщност в случай че тази цивилизация е почитала някакво провидение, ние не знаем името му. Според една доктрина античните мегалити символизират Талайотското провидение, сходно на кръста при християните.

Тайната на левитиращите камъни в Шивапур

Според друга – камъните „ таула “ са ориентирани към съзвездието Центавър, което включва Южния кръст и двете ярки звезди Алфа и Бета Центавър. И макар че тези звездни купове към този момент не са забележими в небето над Менорка, преди повече от 3000 години те са греели много ясно.

 image3

С течение на времето съзвездието Центавър се виждало все по-трудно в южното небе и до 1000 година прочие н. е. към този момент било съвсем незабележимо. Това може би изяснява за какво мегалитите „ таула “ са били изоставени. Веднъж откакто Центавър към този момент не бил забележим, талайотите не виждали повече смисъл да употребяват мистериозните камъни.

Третата и евентуално най-реалистична догадка се зародила през 1930 година, когато в Менорка дошъл немският археолог, откривател и художник Валдемар Фен (Waldemar Fenn). Той бил извънредно изумен от античната просвета и останал на острова до края на живота си.

Тайнственият мегалит Иши само че Ходен

Един ден Фен осъзнал, че в случай че някой огледа към входа на „ таулите “ през декември, цялостната луна ще се намира тъкмо в левия ъгъл на върха на всеки мегалит. След девет години, луната ще бъде на същото място, само че от противоположната страна. Според Фен хората от античната цивилизация в Менорка, които основали тайнствените мегалити, са проследявали придвижването на луната и са били способни да предсказват лунните затъмнения.

Но в последна сметка нито една от теориите не е потвърдена и предназначението на мегалитите „ таула “ остава мистерия, която ще продължи да чака своя миг.

The Ancient Ones

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР