Остров Адата е един от нешлифованите диаманти на Пловдив. Преди

...
Остров Адата е един от нешлифованите диаманти на Пловдив. Преди
Коментари Харесай

Ангел Куков: „Акваленд” може да се премести на острова на Адата, искаме да му вдъхнем живот

Остров Адата е един от нешлифованите диаманти на Пловдив. Преди повече от 100 години той е бил измежду обичаните места на пловдивчани, където те са  провеждали събори и пикници край реката.  От десетилетия обаче той е безстопанствен и пустеещ, а внимание за опциите му бе  обърнато едвам през 2019 година, когато той стана част от  апликационната форма за Европейска столица на културата.
Прочетете още
За страдание, ЕСК 2019 само напомни на пловдивчани за своята забравена перла, защото по този начин и не се организира събитие на него.

Въпреки това бъдещето на острова още веднъж ще бъде сложено на публичното внимание на пловдивчани от новия му притежател. През 2020 година пловдивският предприемач Ангел Куков купува острова от наследниците на Константин Хаджикалчев, който е бил един от най-богатите българи по това време. Куков има 75 дка от моста, като другите 15 дка са общинска благосъстоятелност и част от сервитута на моста.

Пловдивският предприемач желае да направи първата крачка във възраждането на острова като място за хората. Чрез компанията си „ Олимпия парк ” той е почнал процедура по урегулиране на част от острова.  Досега пространството в никакъв случай не е имало обстоен организационен проект.

„ Искаме да издадем Подробен устройствен план – План за регулация на 65 дка, които са от западната страна. В момента вършим всички нужни изследвания, както и фитосанитарна оценка. Идеята ни е да има пешеходна връзка от северната страна на Марица до острова, като се направи пешеходен мост ”, изясни пред TrafficNews Ангел Куков. 

Имотът в Общия организационен проект е за озеленяване.

„ Все още нямаме съответно желание, желаеме да чуем пловдивчани какво мислят за бъдещето на острова. Ще направим  публични разисквания, ще съберем отзиви на специалисти, като ще бъдат разисквани разнообразни концепции. Със сигурност желаеме да е място, където пловдивчани да прекарват свободното си време за рекреация, отдих и занимания ”, сподели Куков.

На въпрос дали може да се  реалокира там „ Акваленд ” или да се построи сходен комплекс, притежателят на острова сподели, че е прекомерно рано да  се даде изрично мнение.

„ Да преместим „ Акваленд ” на Адата? Това е главната ни концепция, като бъдещето ще покаже дали е допустимо. Със сигурност желаеме на острова да има атракции и места за занимания на децата, освен „ Акваленд ”, само че и други сходни зони ”, сподели Ангел Куков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР