Остри критики към служебната власт в Народното събрание. БСП поискаха

...
Остри критики към служебната власт в Народното събрание. БСП поискаха
Коментари Харесай

Възраждане, БСП и ИТН с вот на недоверие

Остри рецензии към служебната власт в Народното събрание. Българска социалистическа партия желаеха от президента да смени Димитър Главчев като длъжностен министър председател. Едновременно с това дружно с " Възраждане " и Има Такъв Народ внесоха избор на съмнение към служебния кабинет.

Сблъсък и по друга тематика - кой дефинира министрите в кабинета, кой кадрува и кой носи отговорност за дейностите на служебния кабинет.

“Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ събраха 67 подписа за избор на съмнение - за първи път към служебно държавно управление.

" Първият претекст е обвързван с невижданата политическа интервенция в интервенция в работата на служебното държавно управление. Ако някой има някакви подозрение към нашия избор може да се обърне към Конституционен съд - този безпределно безвъзмезден съд, в който няма политическа интервенция. Политическа партия не се подписаха. Отказаха ни. Което за следващ път демонстрира какви долнопробни лицемери са тези спадания ", сподели Костадин Костадинов - ръководител на “Възраждане ”.

" Вотът на съмнение на драго сърце бих го подкрепил, само че казусът е, че не е конституционно аргументиран ", изясни Кирил Петков - съпредседател на Политическа партия.

" Има решение на Конституционния съд, което опонира на подобен вид избор на съмнение. Има съображение да се смята също, че с измененията на Конституцията би могло това нещо да не важи ", разяснява Павела Митова - народен представител от ПГ на Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия насочиха и апел:

" Президентът Радев да смени премиера Главчев. Той по новата конституция маже да го направи, президентът избира премиера. Това е работа на президента, не се месим в неговите каузи. Служебният кабинет на Главчев е подправено длъжностен. Имаме доказателства, че това е кабинет на ГЕРБ ", съобщи Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи: не кадрува в Министерски съвет. Предложението за промяна на външния министър от премиера Главчев часове след изявлението на Борисов - водачът на ГЕРБ дефинира по този начин:

" Абсолютно съвпадане и в претекстовете, в които е описал е доста ясно. Последните 9-10 месеца на това ръководство ГЕРБ е носел 100% цялата отговорност за външната политика в страната. Ако назначат Митов ще кажа: ГЕРБ носим отговорност и за външната политика. Най-лесно е и аз да кажа: а бе я си гледайте работата, който желае да дава отговор ", посочи Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

Петков му опонира.

" За една седмица да дадеш доверие на двама министри и по-късно да ги оттеглиш, дя имаш министър-председател, който чува от един политически водач коментар и в идната минута безусловно реагира и по-късно политическия водач - в тази ситуация Бойко Борисов да каже: ми това беше бавна случайност - аз мисля, че е леко хумористично ", сподели Кирил Петков.

Борисов посочи: имал причина да каже пред партийния актив на ГЕРБ, че в случай че Главчев не се съобрази с желаната промяна на външен министър, ще направи по този начин, че да се съобрази.

" Симпатизантите, членовете на ГЕРБ и хората, които бяха пристигнали бяха гневни от назначенията на служебното държавно управление. Майката на кмета от Политическа партия е министър в държавното управление на Главчев. И аз трябваше да им отговоря, че аз не съм склонен нито с външния министър, нито с доста от назначенията, само че по този начин е решил Главчев, по този начин е направил ", разяснява Бойко Борисов.

" Той очевидно Борисов има родословното дърво на всеки един. Вместо да търси майките и бащите и прадядовците или не знам още кой да си вземе отговорността, че това държавно управление е на ГЕРБ сега ", акцентира Кирил Петков.

Движение за права и свободи имат упования към президента за препоръчаните от Главчев смени на министри.

" Президентът би трябвало незабавно да подпише указа и да имаме външен министър. Ние нямаме на процедура външен министър сега. Щом е решил министър председателят, да, Даниел Митов би трябвало да бъде. Изключително право на премиера е да прави всички смени на министри, на заместник-министри. Президентът би трябвало да извърши Конституцията, а не да я нарушава. не разбирам забавянето в неговия декрет ", сподели Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

Отговорът на главния въпрос след всички кавги в първата седмица на кабинета:

- Българска национална телевизия: Кой в този момент носи политическата отговорност за служебното държавно управление?

Бойко Борисов: Парламентът. И аз по тази причина се обръщам към сътрудниците - и Христо Иванов, и Кирил Петков и Делян Пеевски, тъй като на него най му е елементарно да вика: ааа, аз нямам министри и не се занимавам, ще бъда съпротива. Само че когато гласувахме конституцията си говорехме по какъв начин 10 години ще бъдем един блок- ПП-ДБ-ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

" Ако господин Главчев, макар, че е бил в ГЕРБ, си вършеше обикновено работата в действителност Конституцията не го накара той да съгласува действително с Борисов и Пеевски този кабинет. Нищо не го задължава когато Борисов се намръщи - той да подскача и да желае оставката на двама министри ", добави още Кирил Петков.

И другият въпрос - неточност ли бяха промените в Конституцията:

" Аз не скърбя и заставам зад всичко, което сме дали своят вот. Всичко, което сме дали своят вот, сме го създали дружно поради това сътрудниците да не се отхвърлят от тези 9 месеца. Направихме и хубави неща и не би трябвало да се срамят от това. в изискванията на акция да се отхвърлят, тъй като на следващия ден да не стоят отново по някои скутове ", сподели Делян Пеевски.

Възелът се заплита - развръзката следва.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР