Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра във

...
Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра във
Коментари Харесай

Гамбит на предизборния терен в Пловдив

Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра във втория по величина град в България, в който резултатите от локалния избор ще са извънредно показателни за политическата обстановка в цялата страна. Големият залог тук е дали и идващият кмет на Пловдив ще бъде подсилен от ГЕРБ, както през последните 16 години.

Август е месецът за размисъл.

Факт е, че като се изключи „ Възраждане “, парламентарно показаните партии и обединения към момента не са оповестили публично своите претенденти за кмет, макар поръчките, че ще създадат това до края на юли. Пловдивските партии „ Казуа България “, „ Съюз за Пловдив “ и ЗС „ Александър Стамболийски “ също.

Още през ноември предходната година Бойко Борисов съобщи, че " доста харесва " районния кмет на „ Тракия “ Костадин Димитров,който се радва и на “широка поддръжка от жителите “. Димитров и кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов са и с най-вече номинации от локалните структури, само че от ГЕРБ към момента резервират безмълвие.

Малко е евентуално ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ да застанат зад обща кандидатура, защото най-разпознаваем от обединението ПП-ДБ е издателят и държавник Манол Пейков, който не е мечтан нито от последователите на ГЕРБ, нито от представителите на Политическа партия в града. Това не изключва разновидността на предизборното поле да се появи и фигура, която има поддръжка на избрани структури в ГЕРБ и Политическа партия, тъй като тактиката на предизборната игра се разисква на няколко равнища.

Иван Тотев бе безапелационен, че на тези локални избори никой няма да постанова какъв да е претендентът на ГЕРБ за кмет на града, само че догатките, че Бойко Борисов може да заложи на Дани Каназирева, се укрепват и от обстоятелството, че самата Каназирева към момента не е оповестила по какъв начин нейната партия „ Съюз за Пловдив “ ще взе участие в конкуренцията. Не е изключено редиците на ГЕРБ да се „ разредят “ и след решението на настоящия кмет Здравко Димитров, който мисли своя ход и без явната поддръжка от Борисов.

Жертва в дебюта наподобява ще дадат и от „ Продължаваме промяната “, защото от съдружните им сътрудници Демократична България, с изключение на Манол Пейков, в стартова позиция остава и някогашният регионален шеф и заместник-председател на ДСБ Йордан Иванов. Хората на Кирил Петков и Асен Василев към момента нямат построени мощни локални структури, на които да разчитат. Тези условия стопират в прочут смисъл ходовете на народния представител Росен Костурков, който е в най-силна позиция от редиците на Политическа партия. Костурков обаче също съобщи, че ПП-ДБ би трябвало да се явят с обща кандидатура за кмет на Пловдив, обща листа за общински съветници и единна управническа стратегия.

Дебют на локални избори ще има и сегашната градска организация на Българска социалистическа партия, чиито водач Иван Петков – Бебето чака до края на август пловдивските социалисти да решат кой е претендентът за кмет, който поддържат, та въпреки и той да не е от партията. Междувременно някогашните им съпартийци – в този момент в „ Алтернатива за Пловдив “ - са в подготвеност да разгласят доцент Атанас Баташки за първия червен претендент за кмет в тази акция. На последните парламентарни избори близкият до Георги Гергов – Георги Търновалийски бе в листата на „ Български напредък “ и се чака на локалния избор през есента двете обединения още веднъж да си партнират.

Интерес ще съставлява и присъединяване на другите пловдивски партии - „ Кауза България “ на Георги Титюков и ЗС „ Александър Стамболийски “ на Георги Колев. Те ще се стремят да запазят квотите си в Общинския съвет, само че се разисква в коалиция с Вътрешна македонска революционна организация да поддържат някогашния кмет Славчо Атанасов, който също има предпочитание да се върне в политическата игра. Председател на воеводите в Пловдив е Владимир Кисьов, който над 10 години бе политически сътрудник на Дани Каназирева.

Тази така наречен „ коалиция на дребните “ ще има задача да парира вота за „ Възраждане “, който на последните парламентарни избори скочи с 50% в 16 МИР. Предстоящите локални ще покажат дали „ Възраждане “ са достигнали своя най-много в града или ще не престават да усилват поддръжката за себе си. Кандидатът за кмет Ангел Георгиев, който също е правист, си е сложил задачата да стигне до балотаж.

Първи за присъединяване в конкуренцията за кмет на Пловдив се оповестиха учредителят на Българско географско сдружение Николай Иванов, адв. Тони Стойчева, както и общественикът Стефан Станев, зад който ще застанат няколко партии. С претендент за кмет и листа за общински съветници ще взе участие и Политическа партия Национална движение „Симеон Втори", заявикоординаторът на политическата мощ в града адв. Борис Лозанов.

Всички са в очакване и дали (и как) някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев ще направи също дебют на локалните избори. Още през май съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разгласи, че президентът Румен Радев " образува мощен екип от персони, които ще вземат участие в кметската конкуренция по места ". Докато Демерджиев обмисля по какъв начин тъкмо ще е „ част от публичния живот “ в родния град, останалите се питат дали не готви Блекбърн Шилинг* за главните играчи.

Партиите не се споразумяха и за избор на ръководител на Общинската изборна комисия в Пловдив, по тази причина той ще бъде посочен от Централната изборна комисия (ЦИК). Участниците в локалните избори на 29 октомври 2023 година би трябвало да се записват в ЦИК до 17.00 ч. на 13 септември (сряда).

* Блекбърн Шилинг е „ капан “ в шахматната игра, при който Черните нарушават всички съществени правила на дебюта, с цел да заловен Белите неподготвени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР