Процесът по импийчмънт на Тексас Кен Пакстън е в ръцете на републиканците, които са били до него

...
ОСТИН, Тексас (AP) — Милиардери, телефони за записване, предполагаеми подкупи:
Коментари Харесай

ОСТИН, Тексас (AP) — Милиардери, телефони за записване, предполагаеми подкупи: Процесът по импийчмънт на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън ще подложи на изпитание волята на републиканските сенатори да изгонят не само един от техните собствени, но и подпалвач, който е помогнал за силното завиване на щата надясно в продължение на години.

Историческият процес трябва да започне през щатският Сенат във вторник са най-сериозната заплаха досега за една от най-влиятелните фигури в Тексас след девет години, погълнати от криминални обвинения, скандал и обвинения в корупция. Ако бъде признат за виновен, Пакстън — едва третият служител в почти 200-годишната история на Тексас, подложен на импийчмънт — може да бъде отстранен от длъжност.

Свидетели, призовани да свидетелстват, може да включват Пакстън и жена, с която той е признал, че е имал връзка извънбрачна връзка. Членовете на публиката, които се надяват да гледат от галерията, ще трябва да се наредят на опашка за пропуски. А консервативните активисти вече купиха телевизионно време и билбордове, притискайки сенаторите да оправдаят един от най-големите защитници на бившия президент Доналд Тръмп.

„Това е много сериозно събитие, но е голямо шоу“, каза Бил Милър , дългогодишен лобист в Остин и приятел на Пакстън. „Както и да го отрежете, ще привлече вниманието на всеки и всеки.“

Натрупването на процеса разшири разделенията сред републиканците в Тексас, които отразяват по-широките пукнатини, които вълнуват партията на национално ниво изборите през 2024 г.

Начело на последните политики на Тексас са твърди мерки за спиране на мигрантите на границата между САЩ и Мексико, битки за това, което се преподава в държавните училища, и ограничения върху правата на ЛГБТК+ – много от които са подкрепян най-силно в Сената, където републиканците държат доминиращо мнозинство от 19-12 и имат съдбата на Пакстън в свои ръце.

Сенатът отдавна е гостоприемно място за Пакстън. Съпругата му Анджела е щатски сенатор, въпреки че й е забранено да гласува в процеса. Пакстън също беше щатски сенатор, преди да стане главен прокурор през 2015 г. и все още има преплитания в камарата, включително с лейтенант-губернатор Дан Патрик, който ще председателства процеса и даде на заем 125 000 долара за кампанията за преизбиране на Пакстън.

Ако всичките 12 демократи гласуват за осъждането на Пакстън, те пак ще имат нужда от поне девет републиканци на своя страна. Или Сенатът може да гласува с обикновено мнозинство за пълното отхвърляне на обвиненията. Камарата на представителите, доминирана от Републиканската партия, реши с огромно мнозинство, че Пакстън трябва да бъде импийчмънтван.

„В момента виждате разрив в партията“, каза Мат Лангстън, републикански политически консултант в Тексас . „Това ще окаже влияние върху ръководството и партията за дълго време.“

Процесът също така изглежда е увеличил правните рискове на Пакстън. Делото срещу него до голяма степен се съсредоточава върху връзката му с Нейт Пол, предприемач на недвижими имоти в Остин, който беше обвинен това лято, след като беше обвинен в правене на фалшиви изявления пред банки, за да осигури 170 милиона долара заеми.

Миналия месец федералният Прокурорите във Вашингтон вдигнаха на по-висока скорост дългото разследване на Пакстън, когато започнаха да използват голямо жури в Сан Антонио, за да проверят отношенията му с Пол, според двама запознати с въпроса, които говориха при условие за анонимност поради тайна правила около процедурите на голямото жури. Ролята на голямото жури беше съобщена за първи път от Austin American-Stateman.

Крис Тот, бивш изпълнителен директор на Националната асоциация на главните прокурори, каза, че Пакстън години наред е издържал на скандали, уникални сред висшите държавни адвокати. Той каза, че резултатът от процеса ще изпрати послание за това какво е приемливо за избраните длъжностни лица в цялата страна.

Мениджърите по импийчмънт в контролираната от Републиканската партия Texas House подадоха близо 4000 страници с доказателства преди процеса, включително обвинения, че Пакстън е скрил използването на множество мобилни телефони и се е наслаждавал на други предимства на службата.

„Има много подло и коварно ниво на влияние, което Кен Пакстън упражнява, като продължава да се измъква с поведението си,“ Тот каза.

Част от политическата устойчивост на Пакстън е неговото съгласуване с Тръмп и това никога не е било по-очевидно, отколкото когато Пакстън се присъедини към усилията за отмяна на изборите през 2020 г. Подобно на Тръмп, Пакстън казва, че е жертва на политически мотивирани разследвания.

Но Джеймс Дики, бивш председател на Републиканската партия на Тексас, каза, че основата на Републиканската партия вижда импийчмънта на Пакстън като различен от правните проблеми, пред които е изправен Тръмп.

„Изключително действията срещу президента Тръмп са от избрани длъжностни лица от демократите и затова не може да се избегне повече партизански тон“, каза той. „Следователно републиканските гласоподаватели имат по-голяма загриженост и разочарование от това.“

Патрик, в рядко телевизионно интервю миналия месец, беше изрично какво е и какво не е процесът.

“ Това не е криминален процес. Това не е граждански процес", каза той пред хюстънската телевизия KRIV. „Това е политически процес."

___

Блайбърг съобщи от Далас.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР