Оставката на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското

...
Оставката на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското
Коментари Харесай

Президентът: Оставката на главния прокурор ще е в полза на обществото

" Оставката на основния прокурор ще бъде в интерес на гражданското общество на страната. Това е законосъобразен резултат от всичко, случило се досега”. Подобно мнение изрази президентът Румен Радев, който е на посещаване във Варна.

" Това оглушително безмълвие за вихрещата се корупция по най-високите места в страната, знаковите корупционни кавги, които обиколиха всички международни медии и дискредитираха страната, оглушителното безмълвие за харченето на милиарди средства, до момента в който в същото време прокуратурата клеветеше неуместните на властта - това делегитимира и самата прокуратура ", уточни още той.

" Служебното държавно управление извършва сполучливо задачата, която сложих за начало на демонтажа на порочния модел и излекуване на държавността, само че съставянето на сполучлив кабинет, който да се изгода с доверието на хората изисква отговорност и усилена работа, неприкритост и градивен разговор, честност и ясни морални принципи”, сподели Румен Радев.

" Затова обществото ни чака от партиите, които се оповестиха против този циничен модел, да показват ясна опция, разговор и съответни решения, а не оправдания”, аргументира се президентът.

" Ако се насрочат предварителни избори и партиите не сформират кабинет, естествено аз ще назнача служебно държавно управление. Мое право е да реша дали да продължи в този състав или с някакви промени. Ако се предложат от партиите този длъжностен кабинет да продължи като постоянно, е друга тематика. Това звучи добре като доктрина, като някакво практическо решение на проблема, само че би трябвало да е ясно, че постоянният кабинет значи ясна отговорност от партиите, която те би трябвало да понесат. Затова партиите не могат да се крият зад длъжностен кабинет”, уточни Радев.

Той разгласи, че ще стартира консултациите с партиите допустимо най-скоро. " Кога ще връча първия изследователски мандат обаче зависи от самите съвещания с тях и от това дали партиите ще намерят разговор. Още един изправителен няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас”, сподели президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР