Оставка трябва да подадат всички, които подведоха Столичния общински съвет

...
Оставка трябва да подадат всички, които подведоха Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Оставки на всички, които подведоха СОС за цената билета за градски транспорт

Оставка би трябвало да подадат всички, които подведоха Столичния общински съвет с неразбираеми стопански причини да гласоподава нарастване на цената на единичния билет за градски превоз на 1,60 лв., в случай че Върховен административен съд удостовери незаконността му. Това съобщи ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов по време на конференция, на която участваха заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова, както и общинските съветници Борис Цветков и Николай Николов.

„ На първа правосъдна инстанция тези причини не устояха. А това демонстрира липса на потенциал и експертиза на ръководещите в Столична община, което хвърля подозрения и терзания за не малко други юридически решения, разяснява Калоян Паргов. - Не й отива на Столична община да има такива пропуски. Не й отива и да се крие с нова Наредба за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова и нейният екип са длъжни да си поемат отговорността за недомислието от преди две години, обвързвано с уваличението на цената на единичния билет на 1,60 лв. ".

Калоян Паргов показа и резултати от направено от Българска социалистическа партия изследване за отношението на жителите към разширението на „ зелената зона " в София. Допитването е осъществено в четири региона на столицата - „ Възраждане ", „ Лозенец ", „ Оборище " и " Красно село ". В тези елементи от града следва разширение на зоната за платено паркиране по предложение на локалните кметове.

" Направихме две анкети - едната на място измежду хората, които живеят на улиците, планувани за " зелена зона ", а другата - онлайн. Допитахме се до 971 души в първата и до над 150 във втората. Първата сподели, че жителите в действителност желаят на тяхната улица да бъде въведено платено паркиране. Има обаче различен проблем - жителите, които живеят на прилежащи улици отвън " зелената зона " се притесняват и с право, че всички коли ще се реалокират при тях. В анкетата, която организирахме онлайн, участваха жители от цяла София. В нея близо 90% от гласувалите не желаят " зелена зона ", а над 82% считат, че непрекъснатото й разширение няма да позволи казуса с паркирането в столицата. А за най-хубава опция на " зелената зона " показват паркингите ".

Според Калоян Паргов, главният въпрос е дали е нужно с оглед генериране на повече доходи за ЦГМ да бъде разширявана „ зелената зона " до безспир, злоупотребявайки по този метод с обяснимото предпочитание на всеки жител да разполага с място за паркиране край дома си. „ Не е ли извънредно време Столична община да стартира да извършва Генералния проект за орзагинация на придвижването, който беше признат преди повече от 10 години? За правенето му бяха платени 2 милиона лв. от парите на данъкоплатците, а сега виси някъде в кабинетите на Столична община за декорация. И досега не е осъществен, не е юридически и обзор какво по него е изпълнено до момента.

Там написа, че общината ще построява паркинги. И това не са паркинките, които Столична община трансферира от метрото към ЦГМ. Това са паркинги, които би трябвало да приберат колите от централната част на града. Ние към момента чакаме ЦГМ да ни показа тактика за напълване на паркингите. Повечето сега стоят празни, тъй като нищо не подтиква хората да ги употребяват. Затова би трябвало различен метод. И ЦГМ би трябвало да го предложи. Надявам се тази година да съумеят да измислят нещо и да ни го дават за разискване! ". ".

Калоян Паргов засегна и въпроса с инфраструктурата. „ Във всички европейски столици по-голямата част от парите от паркирането отиват за поправки на пътните настилки и на тротоарите, изясни той. - А ЦГМ в София се трансформира в бирник за столичани. Събира пари от всякъде, само че жителите не виждат по какъв начин са вложени за тяхното улеснение и по-добро качество на живот. Затова ние, от Българска социалистическа партия, от дълго време настояваме паркирането и подвижността да бъдат в общинско дружество. Така ще има бистрота при потреблението на средствата и Следствен отдел към окръжна прокуратура ще може да ги влага в поддръжка на инфраструктурата ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР