Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или

...
Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или
Коментари Харесай

Ананиев: Няма основание да си подавам оставката

Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или тогава, когато не е извършил нещо, което му е планувано по закон. Аз съм уверен и смятам, че такова нещо не съм позволил, тъй че няма съображение да си депозирам оставката. Това сподели здравният министър Кирил Ананиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ананиев дружно с шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев и члена в Надзорния съвет на Касата проф. Григор Димитров бяха извикани на незабавна среща при премиера и финансовия министър поради обещаните пари на медицинските сестри.

След нея Ананиев още веднъж изясни бюджетната скица, по която са отпуснати средствата за опазване на здравето.

Правителството искаше да обезпечи нужния запас и го направихме посредством изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК, добави Ананиев.

Потвърждавам, че 50 млн. лева са влезнали в допълнение в системата. Тези 50 млн. лв. отидоха в системата на опазването на здравето, съобщи от своя страна шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев.

Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в разнообразни ценови диапазони – от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания, сподели и проф. Димитров.

“Аз персонално бях уверен, че тези 50 млн. лева, които се отделиха от Министерския съвет, няма легален метод да стигнат до лечебните заведения, защото системата на финансирането на опазването на здравето е такава, те са търговски сдружения и средства от републиканския бюджет, с изключение на за плануваните по разпоредба номер три, друго не може да се финансира. Това авансово се знаеше, че тези средства не могат да бъдат предоставени, каквато и воля да има министъра, и 100, и 200 млн. да даде те не могат да стигнат до лечебните заведения и от там да стигнат до заплатите ”, сподели проф. Григор Димитров. Той изясни, че системата на финансирането в опазването на здравето е такава, че заплатите се дефинират от резултатите от свършената работа, по тази причина някои лечебни заведения, които имат по-голяма активност, с добре платени пътеки, получават по-големи заплати.

“Неслучайно в постановлението е записано до 50 млн. лева, което значи, че ние би трябвало да набавим нужната информация от лечебните заведения за болнична помощ, да се създадат съответните калкулации и тогава ще знаем какъв брой тъкмо в границите на това до 50 млн. лева ще можем да осигурим, без да нарушаваме законодателството ”, добави здравният министър.

Ананиев сподели, че ресурсът, който плануват за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за идната година е доста по-голям от този, който е в този момент.

„ В това число този запас няма да мине през размер активност, а ще премине през нови цени, които отразяват действителните разноски, включително и разноските за труд в тези заведения. Този запас е задоволителен, от там нататък въпреки всичко би трябвало да оставим решението на шефовете и на управителните тела на лечебните заведения, тъй като те директно менажират нещата, директно правят оценка труда на всеки един от своите чиновници. Не мога да му кажа на всичките да даде 950 лева – и на тези в интензивното поделение, и на тези, които са в кабинет ”, съобщи Ананиев. Той акцентира, че ресурсът е налице, въпрос на ръководство и мениджмънт. „ С бюджета за идната година сме планували запас, който смятам, че ще бъде задоволителен ”, безапелационен е здравният министър. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР