Оставихме политическата нестабилност в 2021-а, но новата властова конструкция тепърва

...
Оставихме политическата нестабилност в 2021-а, но новата властова конструкция тепърва
Коментари Харесай

Накъде ще поеме България през 2022-а?


Оставихме политическата неустойчивост в 2021-а, само че новата властова структура занапред ще потвърждава жизнеспособността си през 2022-а. Следващи избори не се обрисуват, пред ръководещите има обаче най-малко пет незабавни задания.

Министър-председателят Кирил Петков избра да насочи своите благопожелания за Новата 2022-а година в компанията на 10-годишния Данаил Попзафиров, който е в международния шахматен хайлайф

Първата незабавна задача пред ръководещото болшинство е да овладее енергийната рецесия, като откри стабилно решение за намаление на цените на тока и парното, освен това балансирайки ползите на всички заинтригувани - производители, разпределители, бизнес и битови потребители. Решението би трябвало да е сложно и с задоволителен небосвод на деяние, като механизмът е добре да задейства преди периода на мораториума в края на март, още от февруари. Защото цената на тока играе ролята на 100-те дни на кабинета и редуцира живота му с всеки спомагателен лев на мегаватчас.

Втората неотложна задача е преодоляването на инфлацията. Въпреки, че тя е значително вносна и директно обвързвана с енергийните цени, можем и сами да я подхраним в допълнение. Дали това ще е определената посока, ще се види още с бюджета за 2022-а, който би трябвало да бъде признат до края на този месец. Ако се надскочат равнищата на бюджетен недостиг от четири % и държавен дълг от към една четвърт от Брутният вътрешен продукт в последните две години, може и да се стигне до по-висока инфлация и по-нисък напредък.
Редакцията предлага
Третата задача в границите на годината е преодоляването на Ковид рецесията. Правителството реши да усили ниския ритъм на имунизация, залагайки и на парични тласъци. В същото време публичната устойчивост към затваряния пораства и кабинетът надали ще прибегне до локдаун, даже при нова мощна Ковид вълна. При наследеното инерционно ръководство на рецесията, той може да се смята за съумял, в случай че до лятото имунизира най-малко две трети от популацията.

Четвъртата бърза задача пред новото ръководство е постигането на пробиви на терена на корупцията. Антикорупцията докара на власт новото ръководство и постигането на действителни резултати е наложителна следваща легитимация за него. В идните месеци би трябвало да забележим безапелационни доказателства, годни за съд (независимо дали има прокуратура, която да повдигне обвинение) против кражбите от автомагистралите, закриване на специфичното правосъдие, събаряне на Иван Гешев от поста основен прокурор и на Сотир Цацаров от КПКОНПИ посредством преформатирането на комисията. Както и внасяне на законопроекти за същинска правосъдна промяна и промяна на регулаторните органи, които фрапантно изкривяват бизнес средата.

Във външнополитически проект непосредствената задача е намирането на излаз от рецесията със Северна Македония, която държи България в интернационална изолираност. Добре би било разногласието за началото на европреговорите на Скопие с Брюксел да бъде решен в границите на френското председателство на Европейски Съюз през първото полугодие. Но решението ще бъде допустимо единствено в случай че жителите на България и на Северна Македония бъдат уверени, че като най-малко не губят от него. За нас обаче повдигането на ветото не трябва да е самоцел, тъй като при неточност този проблем може да има дългогодишен бумерангов резултат във вътрешнополитическия ни живот.

Кризи и фрагменти

За провеждането на съществени промени във всички браншове надали ще има време и сили, макар че в законодателната стратегия на ръководещите са заложени много законопроекти за 2022-а в 18 области. Тепърва ще се види по какъв начин ще се напасва съдружният механизъм, в основата на пирамидата на който са експертни полемики сред четирите партии по всеки законопроект. И то при отсъствието на правилник за решение на различията на най-високо политическо равнище сред сътрудниците. Нищо не пречи обаче дребните и огромни управнически рецесии да се вземат решение " от раз и с харизма ", като отговорността се размива някъде по веригата - както управляваше 12 години наред и Бойко Борисов. Още повече, че партия мандатоносител де факто няма - " Продължаваме промяната " бе основана през депутатските листи и в този момент цялата е в Народното събрание и в изпълнителната власт. За партийно строителство тази година Кирил Петков и Асен Василев няма да имат никакво време, а аутсорсването на тази активност крие съществени опасности.

Ако Политическа партия са новите " умни и красиви " - с доста положителни биографии и външен тип, само че рядко с управнически опит, им е належащо някакво време да се научат. И тъй като не са " калинките на ГЕРБ ", имат късмет бързо да навлязат в новото си занятие, изключително благодарение на по-опитните си съдружни сътрудници. Които обаче, даже да имат такова предпочитание, също не трябва да се надценяват - те също изстискаха фрагментите си за държавното управление и пооголиха откъм експертиза парламентарните си групи. Една от последствията на 12-годишното ръководство на Борисов е, че единствено партията на властта разполага с управнически фрагменти (независимо с какво качество), а новите ръководещи занапред ще рекрутират свои, с цел да си обезпечат властова дълбочина.

Президентът - амортисьор и спирачка

Измамни са упованията, че президентът, който в края на месеца ще влезе във втория си мандат, ще загуби въздействието си, което имаше в политическата рецесия предходната година. То единствено ще се трансформира - таман тъй като мандатоносителят Политическа партия действително не е партия, а управническата коалиция е прекомерно разнородна. Работодателските организации първи прозряха новата роля на президента в незабавна среща при него в края на предходната година за цената на тока. А такива незабавни стратегически въпроси могат в действителност да намират решения при президента, на Консултативен съвет за национална сигурност, да вземем за пример.

Веселин Стойнев

Президентската платформа е комфортна за загърбване на идеологически разлики и за вдишване на групова отговорност (при неверно решение или непопулярна политика не могат да паднат от власт по едно и също време и държавното управление, и президентът). В същото време президентът, зад който стоят и голямата част от гласоподавателите на четирите партии, може да играе ролята и на коректор на ръководството, да въздейства върху политиките му. Така Румен Радев ще бъде по едно и също време амортисьор и ръчна спирачка както на кабинета " Петков ", по този начин и на болшинството ПП-БСП-ИТН-ДБ, което един ден може да продължи и с различен кабинет. Засега обаче няма забележими предпоставки държавното управление с този министър председател и в този си състав да не изкара най-малко една година на власт. Жаждата за смяна у хората би трябвало най-малко ненапълно да бъде утолена, а призваните да я извършат имат желанието да се потвърдят.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР