Остават броени дни преди британският кораб да отплава в открито

...
Остават броени дни преди британският кораб да отплава в открито
Коментари Харесай

Сбогом, Европа: В петък Великобритания вдига котва

Остават броени дни преди английският транспортен съд да отплава в намерено море. За Обединеното кралство стартира историческа седмица - в петък то ще стане първата страна, която след три години и половина на сложна разлъка напуща Европейски Съюз.

Някои ще честват, на други ще им е погрешно, само че след три отлагания Брекзитът, довел до разцепления - от английските фамилии до Народното събрание, ще настъпи в петък 31 януари 2020 година в 23 ч. по Гринуич.

Между Англия и оставащите в Европейски Съюз 27 страни работата занапред следва. Раздялата няма неотложно да провокира някаква огромна съответна смяна, а най-много ще означи началото на договарянията по изискванията на бъдещите им връзки.

Въпреки опитите на най-енергичните евроскептици няма да удари фамозният лондонски часовник Биг Бен, който е в ремонт. Затова пък прожектиран на стените на " Даунинг стрийт " светещ часовник ще регистрира противоположното преброяване преди скока в незнайното.

По мотив събитието в тираж от 10 милиона бройки ще бъде пусната специфична монета от 50 пенса (60 евроцента от общата валута, която Англия по този начин и не се съгласи да приеме).

Премиерът Борис Джонсън, който е парещ последовател на Брекзита, се показва като обединител на нацията след успеха си на парламентарните избори.

" Без значение кой по какъв начин е дал своя вот през 2016 година (на референдума за Брекзит), в този момент е време да погледнем с доверие към страната първопроходец, в която ще се превърнем през идващото десетилетие, и да излекуваме раздялите от предишното ", съобщи той през вчерашния ден. Задачата му няма да е лесна, откакто локалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия отхвърлиха неговия закон за Брекзит.

Борис Джонсън оглави държавното управление в края на юли и съумя там, където се провали предшественичката му Тереза Мей, която напусна " Даунинг стрийт " със сълзи на очи след три отхвърляния в Народното събрание на нейното съглашение за Брекзит.

След като предоговори текста с Брюксел и включи в него ново решение, с което се заобикаля връщане на физическата граница сред двете Ирландии, някогашният кмет на Лондон в последна сметка съумя да прокара през Народното събрание закона, с който ще се реализира Брекзитът. Това стана с помощта на най-голямото болшинство, което консерваторите са имали от Маргарет Тачър насам, реализирано със смазваща победа на изборите през декември.

Текстът, който вкарва в английското законодателство подписаното през октомври съглашение от 535 страници, беше обнародван от кралица Елизабет Втора на 23 януари, осем дни преди съдбовната дата. Брекзитът ще разреши на страната да си върне контрола върху своите закони и граници, повтаря Борис Джонсън.

Остава една последна условност преди края на този плевел 47-годишен брак: утвърждението в сряда от Европейския парламент на съглашението за Брекзита, което в петък отиде от Брюксел до Лондон и назад - за сключване от двете страни. Дипломатите от страните членки на Европейски Съюз ще го одобрят документално в четвъртък и това ще е последният стадий от процедурата.

Датата 31 януари обаче е най-вече алегорична. Споразумението за бракоразвод планува продължаващ до 31 декември временен интервал за обезпечаване на гладко излизане. Докато трае този интервал, Англия ще продължи да ползва разпоредбите на Европейски Съюз, само че повече няма да има право на глас при вземането на решенията.

Преходният интервал цели най-вече да разреши на Лондон и Брюксел да се схванат за бъдещите си връзки, по-специално в комерсиалната област. Борис Джонсън желае да завърши тези договаряния за рекордно малко време и изключва всякакво удължение след края на тази година. Европейците пък намират този график за прекомерно сбит и считат, че би трябвало да се открият цели.

Борис Джонсън ясно разгласи, че желае да реализира с Европейски Съюз съглашение сходно на канадското, без вземане предвид с разпоредбите на евросъюза.

Успоредно с това Англия желае да подписва съглашения за търговски продан с други страни, по-специално със Съединените щати на Доналд Тръмп, който дава обещание на Лондон " превъзходно " комерсиално съглашение.

Разискванията се обрисуват тежки, в това число тъй като Англия реши да резервира цифровия си налог, който счита да вкара от април макар заканите на Съединени американски щати за ответни ограничения.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо е предстоящ в Лондон на 29 януари за среща с Борис Джонсън, " разискване на методите за разширение и задълбочаване на комерсиалните връзки " след Брекзита и за " потвърждаване на специфичните връзки " сред двамата съдружници.

В туит, съдържащ емотикони със знамената на Европейски Съюз и Англия и едно сърце, някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск написа на Англия: " Ние, Европейски Съюз, все по този начин ви обичаме. "

 

Силвен Пьошмор от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР