Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в

...
Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в
Коментари Харесай

Остава в сила частичното бедствено положение в 5 села в община Карлово след пороите

Остава в действие частичното бедствено състояние в петте села в община Карлово, които през вчерашния ден бяха потопени под вода.

Тази заран се чака решение по какъв начин ще продължат избавителните действия за извеждане на бедстващи хора в карловските села, които през вчерашния ден пострадаха най-тежко от наводненията. Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан, предава Българска национална телевизия.

В друга степен са потърпевши всички села, които са ситуирани по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на квадратен метър.

Около връх Богдан се образувала така наречен климатична супер клетка - облаци, от които още веднъж се изляло голямо количество дъжд. Тази буря унищожи мостове и пътища и лиши избавителните екипи от аварийни направления. Така жителите на Богдан и Каравелово се оказаха изолирани и се наложи избавяне на десетки хора с хеликоптер. Тежка е ситуацията и в селата Розино, Столетово и Московец.

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов заяви пред БНР, че водата към този момент е понамаляла, а нощес до късно са евакуирани хора от залетите къщи.

" Вадени са хора и отвън обитаемоте места, които са по вили, с хеликоптери, със спасители с въжета. Нямаме повече информация за бедстващи хора ".

Днес ще се направи цялостна инспекция къща по къща, с цел да се ревизира дали няма останали бедстващи хора в откъснатите села Богдан и Каравелово.

" Има отнесени няколко моста и улици. Днес сме обезпечили доставката на храна и вода за хората. Ако можем да възстановим единият мост, доставката ще бъде по него или отново хеликоптери ще се включат ", сподели още кметът.

Снощи 7 души с хронични болести от залетите къщи са били настанени в карловската общинска болница.

Днес би трябвало да се обезпечи достъп до обитаемоте места.

Кметът на община Карлово не се ангажира с резюме на вредите на този стадий.

" В село Богдан наводнените къщи са най-малко 120 - 150, в друга степен. В Каравелово са към 60, а в Слатина. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР