Остава тревожна обстановката и в Западна Украйна Напрежението обхваща и

...
Остава тревожна обстановката и в Западна Украйна Напрежението обхваща и
Коментари Харесай

Украинската армия мобилизира бесарабските българи в Одеса

Остава тревожна ситуацията и в Западна Украйна

Напрежението обгръща и българската общественост в Одеска област, където живеят хиляди наши сънародници, съобщи

Този вторник денят стартира умерено. Тази нощ нямаше сигнали за паника, само че Одеса е напряко нереален град - всички магазини са затворени, с изключение на магазините за хранителни артикули и някои аптеки, няма хора, а колони от коли напущат града.

Вероятно хората просто ще намерят леговище в някакви по-малки обитаеми места, които е по-малко евентуално да попаднат под обстрел.

Вечерният час в Одеса стартира в 19:00 ч. Тогава към този момент е мрачно и още в първите минути излизат мъже с автомати, които пазят от провокации. Тъй като улиците са празни, усърдно се ревизират всички коли и минувачи.

Този режим на защита продължава до 6 ч. сутринта. И тогава обаче барикадите остават. С надписи "Опасно! Мини! ".

В такава обстановка са и хиляди бесарабски българи. Голяма част са уплашени и имат потребност от помощ, споделя локалният български народен представител.

„ Много хора са без храна и пари. Обръщат се и ние оказваме помощ. Много хора нямат храна за децата “, споделя Трифон Антов, народен представител от Одеска област.

И още един проблем - бесарабските българи тук са в риск с изключение на от готовност и от изпращане в други, доста по-опасни региони.

„ Обявена е обща готовност и раздават призовки на български и украински мъже. И ги карат незнайно къде. Украйна е огромна. А ние би трябвало да пазим юга на Украина, на другите места си имат свои хора “, споделя Антов.

Лидерът на локалната организация "Българско национално заседание " Валери Твърдовски споделя, че към този момент има организация да се оказва помощ на сънародниците ни.

„ Хората са уплашени и ги караме към България и Молдова. Останалите тук ги настаняваме в хотел гратис “, споделя Валери Твърдовски.

Твърдовски споделя още, че се надява тежката обстановка в Украйна да не продължи дълго.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР