Остава по-малко от час до най-светлия християнски празник - Възкресение

...
Остава по-малко от час до най-светлия християнски празник - Възкресение
Коментари Харесай

На живо: Спазват ли се мерките по време на Светата литургия за Великден в църковните храмове в София

Остава по-малко от час до най-светлия християнски празник - Възкресение Христово.

Четири екипа на Novini.bg ще ви създадат директни очевидци по какъв начин протича празника и съблюдават се ли се противоепидемичните ограничения в няколко църковни храма в София.

Софиянци се вслушаха в апелите - да си останем на Цветница у дома

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово (Пасха) от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ", която също ще може да наблюдавате в Novini.bg. Тя ще бъде управлявана от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия свещеник Герасим.

Патриарх Неофит: Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас

Във връзка с пандемията от ковид Светият синод реши вечерната работа за Великден да стартира на открито - пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ", тъй като в първия половин час от богослужението има най-вече миряни. През тази година не бе донесен и Благодатният огън от Йерусалим поради ограниченията за сигурност, свързани с COVID-19, само че на богослужението ще бъде изнесен Благодатният огън, който е непокътнат от предходната година.

Благодатният огън слезе в Ерусалим

Пред храма е построен специфичен подиум, на който ще бъде патриарх Неофит. Точно в среднощ Негово светейшество ще поздрави с "Христос воскресе ", ще прозвучат Евангелието, тропарът за Възкресение, и възгласите "Христос воскресе - Воистину воскресе! ", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски ". След това патриарх Неофит ще насочи своето Пасхално одобрение към българския народ.

Очаквайте детайлности!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР