Остава малко повече от месец до крайния срок, в които

...
Остава малко повече от месец до крайния срок, в които
Коментари Харесай

Банките приемат заявки за отсрочване на заеми до 23 март

Остава малко повече от месец до крайния период, в които могат да се подадат документи за отлагане на заем  - банков или от компания за бързи заеми.  Последната дата за кандидатстване е 23 март. Заради новото настъпление на коноравируса предходната есен Народното събрание позволи да се удължи така наречен кредитна почивка, която към този момент разреши на доста хора да отсрочат заплащането на вноските по време на първата вълна. Така стана допустимо закъсалите длъжници, останали без работа или с орязани приходи,  да отложат  заплащанията си (за главницата и лихвите) през идните месеци.  

Интересът към това облекчение е повишен доста в последно време, демонстрира изследване на " Моите пари ". В съпоставяне с анкетата, извършена предходната година още преди въвеждането на мярката, в този момент двойно повече участници декларират, че биха се възползвали от " кредитната почивка ", а 2/3 от анкетираните  длъжници споделят, че желаят да се възползват от 6-месечна пролонгация по своя  заем. 

По данни на Българска народна банка в края на годината  са били утвърдени 89 478 претенции за отлагане - при подадени общо 108 211 заявки. Сумата на отсрочените заплащания е 8.1 милиарда лв.. 

 

ПАРАЛЕЛИ

Експертите на " Моите пари " са създали любопитно съпоставяне сред България и прилежаща Румъния за това по какъв начин двете страни ползват мораториума върху вноските.  Ето какви прилики и разлики в изискванията са разкрили те: 

И в Румъния, и в България опциите за отлагане са за 3 или 6 месеца, сумарно не повече от 9 месеца, като в периода на " мораториума " заемът се счита за „ постоянен “.

Но у нас " почивка " се дава единствено за банкови заеми, до момента в който в Румъния обсегът е и върху и така наречен „ бързи заеми “. При съседите обаче няма възможност за отчасти отлагане на заем, т.е. единствено на главницата. В България механизмът на отлагане се ползва еднообразно както и за ипотечни, и за потребителски заеми. В Румъния има значение какъв е заемът. 

Отсрочване на заеми е мярка, прилагана в целия  Европейски Съюз поради пандемията. Тя бе утвърдена с решениена ЕБО - Европейския банков оран, като комерсиалните банки и тяхната централна банка на локално равнище имат свободата да дефинират съответните условия за използването й, напомня Иван Стойков от " Моите пари ". 

 

Прилики и разлики в използването на кредитната ваканция 
 
БЪЛГАРИЯ

РУМЪНИЯ

Краен период за подаване на документи

23.03.2021 година

15.03.2021 година

Възможности за отлагане

След последните промени отсрочката може да бъде 3 или 6 месеца, сумарно не повече от 9 месеца. Казано с други думи, в случай че клиент към този момент е отсрочил собствен заем с 3 месеца, той може още веднъж да изиска пролонгация, само че тя ще бъде най-много за 6 месеца. Съответно при употребена пролонгация от 6 месеца следващата не може да е по-дълга от 3 месеца).

Варианти за пролонгация

Два разновидността:
Вариант 1: Ползване на цялостен гратисен интервал (отсрочване на рента + главница)
Вариант 2: Ползване на непълен гратисен интервал (отсрочване единствено на главница)

Само един вид:
Пълен гратисен интервал (отсрочване на рента + главница)

Механизъм на отлагане на заем

Познатите ни разновидности до момента са главно 3:
1. Отсрочените месечни вноски се разпределят отмерено върху оставащите вноски по заема (среща се най-често)
2. Добавяне в края на периода на заема (удължаване на периода на кредита)
3. Изискване след края на периода на заема, еднократно, цялата сума

Потребителски заеми: Натрупаните лихви в интервала на отлагане се прибавят към остатъка по главницата и се сформира нов погасителен проект, продължен с броя месеци, с които е бил отложен заемът.

Ипотечни заеми: Натрупаните лихви в интервала на отсрочката се погасяват настрана от заема и за период най-много 5 година

Как се третира заема от Централната банка

Отсроченият заем не се смята за проблематичен. За интервала на отлагане той се третира като „ постоянен “, респ. няма да се отбелязва в кредитния указател утежняване на финансовото положение на длъжника.

Изискване за прецизност на заемите

Клиентът да няма просрочени отговорности в ЦКР повече от 90 дни към 01.03.2020 г. 

Мярката се ползва за заеми без просрочия и подписани преди 30.03.2020 година

Кои институции ползват ограниченията, свързани с отлагане

Мерките засягат единствено и само заемите от банки (жилищни, ипотечни, лизинг, кредитна карта, потребителски заем, овърдрафт). Заемите от небанкови финансови институции не са в неговия обсег.

 Мерките се ползват както за заеми от банки, по този начин и за заеми от небанкови институции.

Брой кредитополучатели*

Подадени претенции за пролонгация – 108 211
Одобрени претенции за пролонгация – 89 478

 Одобрени претенции за пролонгация - 558 000

Брутна стойност на отсрочките*

Подадени претенции за пролонгация – 8,8 милиарда лева
Одобрени претенции за пролонгация – 8,1 милиарда лева

 Одобрени претенции за пролонгация - 42,9 милиарда леи

* Източник: Българска народна банка. Данните са към 31.12.2020 година (включват предприятия и домакинства).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР