Остава една седмица до историческия момент, в който космическият апарат

...
Остава една седмица до историческия момент, в който космическият апарат
Коментари Харесай

Това видео ще ви накара да се почувствате така, сякаш се намирате на астероида Бену

Остава една седмица до историческия миг, в който галактическият уред OSIRIS-REx на NASA ще кацне на повърхността на метеорита Бену, с цел да вземе проби. Междувременно обаче Научното студио за визуализации към американската галактическа организация пусна ново видео, което ще ви накара да се почувствате по този начин, като че ли сте стъпили върху самия метеорит.

Кадрите са снимани благодарение на два от инструментите на борда на OSIRIS-REx – неговия лазерен алтиметър, създаден от Канадската галактическа организация, и телескопната камера PolyCam. Крайният резултат е впечатляващ.

OSIRIS-REx разполага с няколко разнообразни инструмента, с помощта на които сканира и учи този дребен свят с оптималната точност. Те би трябвало да ни разрешат да научим повече за метеоритите, за метода, по който се образуват, от кое място са пристигнали и от какво са основани. Според нов теоретичен труд, оповестен предходната седмица, Бену е богат на въглеродни метали, някои от които евентуално са се образували в наличието на течаща вода.

Самият метеорит Бену няма реки, само че може би неговото родителско тяло, от което се е откъснал, преди да бъде унищожено, евентуално е имало. Освен това учените откриха доказателства за скали, които не са се образували дружно с Бено. Според тях те са пристигнали от Веста – втория максимален галактически обект в Астероидния пояс.

Очаква се OSIRIS-REx да кацне на повърхността на Бену на 20 октомври. Това ще е едвам третият галактически уред, който ще събере проби от метеорит след японските Хаябуса и Хаябуса-2. Впоследствие OSIRIS-REx ще продължи да учи Бену в продължение на 1 година, а през 2023-а ще се върне назад на Земята.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР