Остава бедственото положение в община Хайредин заради преливащи язовири. Безсънна

...
Остава бедственото положение в община Хайредин заради преливащи язовири. Безсънна
Коментари Харесай

Река Скът наводни дворове и мазета в село Крушовица

Остава бедственото състояние в община Хайредин поради преливащи язовири. Безсънна нощ чака доста от жителите в региона. Най-проблемен е язовир „ Рогозен 1 ”, който е с отчасти опустошен преливник.

От през вчерашния ден там са съсредоточени екипи на пожарната от четири области. Повишено е вниманието и към язовир “Бързина”.

Река Скът наводни дворове и изби в село Крушовица, община Мизия, заяви БТВ. От общината оповестиха, че няма директна заплаха за живота и имуществото на популацията.

Вместо на площада, жителите на селото се събират на моста над река Скът.

Водата евентуално идва от изпускането на язовир „ Рогозен ” и още няколко водоема в региона.

Според кмета на селото дигата не е задоволително надеждна.

В село Бързина част от евакуираните се прибраха по домовете си, само че паниката остава.

Екипите на пожарната от Враца, Монтана, Плевен и София отводняват с помпи язовир „ Рогозен 1 ” през стената. Работи се в тежки условия, а в случай че техниката аварира, се постанова да бъде теглена с трактор.

„ Спрямо през вчерашния ден преливането е по-малко, сега преливат към 6,5 кубика, през вчерашния ден бяха към 8-9 кубика, реката може да поеме 10 кубика без проблеми за популацията ”, изясни Емил Димитров, гл. контрольор “Надзор на язовирните стени и съоръжения” пред БТВ.

„ Бедственото състояние ще остане, до момента в който сме сигурни, че притокът на язовира е спрял ”, заяви кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

В момента в язовира постъпва толкоз вода, колкото се изпуска и продължава да разрушава стените на преливника.

От община Хайредин не възнамеряват евакуация на популацията тази нощ, само че имат подготвеност, в случай че това се наложи. Дават и нощни наряди.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР