Останките от огромен древен крокодил и добре запазеното му последно

...
Останките от огромен древен крокодил и добре запазеното му последно
Коментари Харесай

Откриха останки от древен крокодил, успял да изяде динозавър в Австралия

Останките от голям античен крокодил и добре непокътнатото му последно хранене са открити в австралийския щат Куинсланд, заяви „ Сайънс алърт “, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Находката е открита на място, датирано от интервала креда (преди към 145,5 милиона - 65,5 милиона години).

Според експертите преди към 95 милиона години на територията на модерна Австралия великански родственик на крокодила е захванал с мощните си челюсти дребното тяло на динозавър и го е погълнал едновременно съвсем целия. Малко по-късно обаче е умрял, а храната е останала донякъде смляна в корема му.

Жертвата евентуално е млад орнитопод, двукрак тревопасен динозавър. За първи път учени откриват кости от типа в тази част на Австралия. Те не изключват опцията жертвата да е и от чужд до момента динозавър.

От останките на античния крокодила липсват опашката, задните крака и огромна част от таза, само че черепът и доста кости от тялото му са сносно непокътнати. Според учените той е бил с дължина над два метра и половина, когато е умрял, и евентуално е щял да стане още по-масивен, в случай че животът му е траял. Специалистите са го кръстили Confractosuchus sauroktonos.

Крокодилите стартират да съжителстват с динозаври през интервала триас (преди 251,9 милиона - 201,3 милиона години). Не за първи път са открити доказателства, че динозаврите са били вкусно пиршество за тези хищници.

Следите от зъби върху вкаменелости от динозаври дават съображение да се счита, че някои крокодили са се хранили с тях. Палеонтолозите обаче рядко са намирали непокътнато наличие в червата на тези влечугите, защото там има мощно корозивни киселини, както е и при актуалните животни от този тип.

Новата находка е първото изрично доказателство, че динозаври са били изяждани от великански крокодили по време на интервала креда, считат учените.

Костите на дребния орнитопод са били прекомерно нежни, с цел да се отстранят от скалата край тях, което е предиздвикало откривателите да сканират корема на крокодила с рентгенови компютърни томографи и по-късно да основат цифрови триизмерни модели.

Останките са открити през 2010 година при разкопки, в които вземат участие доброволци и чиновници в музея на динозаврите покрай град Уинтън, Куинсланд, само че проучването им лишава повече от десетилетие.

Изчисленията на специалистите сочат, че дребният динозавър е тежал към 1,7 кг. По-голямата част от него не е била добре смляна след поглъщането, а когато крокодилът го е уловил, го е захапал толкоз мощно, че е съумял да разполови едната от бедрените кости на орнитопода и е оставил зъб в другата.

Учените считат, че големият крокодил се е хранел и с други животни през интервала креда. Динозаврите евентуално са били постоянна част от диетата му. „ Може би те са представлявали значим запас в екологичната хранителна верига през интервала креда “, споделя водещият създател на проучването Мат Уайт, теоретичен помощник в Австралийския музей на динозаврите в Уинтън.

" Тъй като липсват съпоставими екземпляри в международен мащаб, този праисторически крокодил и последната му храна ще продължат да дават улики за взаимоотношенията и държанието на животните, обитавали Австралия преди милиони години ", добавя той.

Данните от проучването са оповестени в изданието „ Гондуана рисърч “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР