Основното искане на служителите е за изравняване на възнагражденията за

...
Основното искане на служителите е за изравняване на възнагражденията за
Коментари Харесай

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50 % + 1 от курсистите


Основното искане на чиновниците е за равнене на възнагражденията за работещите с идентични трудови характерности, което им е било дадено от министъра на превоза още през лятото. Трябвало е през месец март те да получат новите си, по-високи заплати, само че това не се е случило. Исканията на чиновниците са още за увеличение на главните работни заплати с 30%, назначение на най-малко още 200 инспектори в системата и възстановяване изискванията на труд.

Според груповия трудов контракт чиновниците на " Автомобилна администрация " нямат право да напущат работните си места, само че правят най-малък размер работа по обслужване на клиентите , издаване на административни актове и документи.

На входа на организацията в Пловдив и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис " стачка ", " еднакъв труд, равни условия, равна заплата ", съобщи БНР.

Протестът визира в огромна степен и изпитите на кандидат-шофьорите за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС. От всички явили се на на практика изпит през днешния ден, ще бъдат изпитвани 50% плюс 1 от присъстващите, а на теоретичния от записани 6 групи ще бъде върната единствено една група. Неминалите през днешния ден ще бъдат отсрочени за друга дата.

Чакащите кандидат-шофьори не знаеха до последно за стачните дейности като една част от тях показаха поддръжка към чиновниците на организацията, само че други бяха недоволни от основаната обстановка и по тази причина, че не са били известени авансово.

Инструкторите от автошколите, които организират през днешния ден на практика изпит разясниха, че също не са били осведомени авансово за стачката и до 10 часа не знаеха дали ще се организира изпита.

 Сред градовете, в които ще се проведат ефикасни протестни дейности на чиновниците в " Автомобилна администрация " са още Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен,Разград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Още от август 2023 година имаме отчасти съглашение, което не се извършва. Имахме през декември същата година диалози с управлението на Изпълнителната организация, откъдето ни споделиха да изчакаме да приемем бюджета и от март т.г. със задна дата ще ви бъдат изпълнени настояванията, изясни Стойчо Стойчев, член на протестния комитет във ведомството.  Решихме, че няма потребност в допълнение да нагнетяваме напрежението, само че през днешния ден сме получили заплати, които са " безусловно същите каквито ни бяха и преди Нова година ", уточни още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР