Основно две партии у нас купуват гласове. Това са ГЕРБ

...
Основно две партии у нас купуват гласове. Това са ГЕРБ
Коментари Харесай

Рашков изригна срещу ГЕРБ и ДПС. Само те купуват гласове!

Основно две партии у нас купуват гласове. Това са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Обвинението насочи на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

" Всички фотоси и материали са за тези две партии. Така желаят да заемат властови позиции някои политици посредством осъществяването на закононарушение. Естествено, че българският жител желае да знае от кое място са тези суми, които се включват в изборния развой ", съобщи Рашков, представен от бТВ.

По думите му парите за това идват от така наречен асфалтова сага в България - освен свързани с Автомагистрала „ Хемус ”, а и с други сходни обекти.

„ По еднакъв метод стои въпросът с по този начин наречените поправки на язовири, които са повече от 400 и началото на тези поправки започнаха по същото време, през което започнаха стремително първите няколко лота на Автомагистрала „ Хемус ”.

Рашков заяви, че във Варна парите, които са били приготвени, са към 200 000. Те са за разпределяне на хората по описи с рекламни материали на ГЕРБ, в също – открита общо лв. и валута, злато на стойност към 200 000 – там подготовката е била за Движение за права и свободи, посочи вътрешният министър.

В Благоевград службите на Министерство на вътрешните работи са получили информация за жена, която е показала общински консултант от Движение за права и свободи и, че в офиса на тази политическа партия има материали, свързани с подготовка за пазаруване на гласове. Прокуратурата не ми е известно досега да е съдействала на полицейските органи да се извърши инспекция, с цел да се откри дали са достоверни изказванията.

Хасковска област не е отстъпила като резултати от нашето деяние на резултатите от предходните изключителни избори, сподели още Рашков.

„ Вместо политиците да окуражават дейностите на Министерство на вътрешните работи, политиците тичат при тези, които ние уличаваме в незаконна активност и вършат всичко допустимо да ги оправдават, да ги оневиняват, все едно, че са съдии, прокурори и така нататък, а в доста от случаите прокуратурата е на мнение, на което са и полицейските органи.

По отношение на един случай, по който Борисов тичаше в района, службите на Министерство на вътрешните работи осъществяваха наблюдаване на този човек няколко месеца, материалите са в прокуратурата, хасковската. И се пита за какво тича този някогашен министър-председател в Хасковско и кого да успокоява, направилия закононарушението, да го поддържа и може би за други избори да прави същото, което в този момент сме открили, че прави ", съобщи вътрешният министър.

На брифинга стана ясно, че броят на тестваните места, за които има постъпила информация, че се прави активност в несъгласие с Наказателния кодекс и касае закононарушения, свързани с изборния развой, са 2371. Общият брой на арестуваните лица за 24 часа досега е 38. Има други такива, които са 642. Издадени са 2707 протокола за предизвестие – единствено за нарушаване на изборното законодателство.

Образувани са общо 108 досъдебните производства за другите сформира. 

По отношение на машините, Бойко Рашков съобщи, че страната е закупила задоволително на брой машини, с които обезпечи гласуването в страната и в чужбина.

" Те се съхраняват извънредно и се охраняват от жандармерията, отделение на Министерство на вътрешните работи. Достъп до машините не може да има никой, който няма позволение на ЦИК, в това число чиновниците, които охраняват склада.

Тези машини са доставени от известната „ Сиела норма ” и ЦИК има съответни връзки за покупко-продажбата и доставката им в страната за изборите. Това към този момент един път се е случвало и не сме били очевидци на никакви злоупотреби с машините и не сме установили съществени нарушавания в изборния развой. Не знам за какво се вся тази суматоха от ГЕРБ, може би като отговор на разкритията, които направихме за строителството на Автомагистрала „ Хемус ”.

Машините, поръчани от ЦИК, са доставени през Гърция, с воден превоз, добави Рашков.

„ Лично аз съм имал мотив, виждайки по какъв начин се движи във времето доставката, да обсъдя с гръцкия министър на вътрешните работи забавянето на машините и ми беше отговорено, че няма друга причина с изключение на стачка на пристанището в Пирея и че гръцките управляващи ще създадат всичко допустимо да обезпечат превозването им от пристанището до нашата страна ".

Обстоятелството, че „ Сиела ” е закупила и внесла други машини е бизнес на „ Сиела Норма ”, а не да българската страна, сподели още Рашков, като посочи, че те се съхраняват в склад, който е на самата компания, на различен адрес се намират.

Рашков добави, че „ Сиела Норма ” в интервала 2007 – 2021 година е спечелила в допълнение публични поръчки с възложител държавна и локална администрация, на стойност 64 277 299 лева

„ Тоест тази компания е била прекомерно покрай ръководещата власт към съответния интервал – също така да напомня, че най-голямото количество машини 9600, са от 6 февруари 2021 година, другите са доставени в по-малък брой в идващия избирателен интервал.

Проверката завърши през вчерашния ден и в нея са взели участие представители на голям брой държавни структури в това число на организация „ Митници ”, които са открили, че във връзка с импортираните от „ Сиела Норма ” посредством въздушен превоз машини са заплатени всички дължими митни сборове ".

За организацията на изборите

В секциите, в които ще се гласоподава с машини, би трябвало да има жители над 299 или 300 лица. Те общо са 9399 секции, като в допълнение е обезпечена втора машина за гласоподаване в 2121 секции. Към момента към днешния ден лицата, които са карантинирани или заболели от COVID-19, и ще гласоподават в преносими секции, са общо 125, а жителите с ТЕЛК, са 336.

Главен комисар Тодор Гребенаров заяви, че машините потеглят през днешния ден. В 13ч. потеглят първите камиони, като последният би трябвало да напусне логистичният център в 19. Днес ще пътуват към регионалните центрове отвън столицата – общо 26, посочи основният комисар. Утре след 6 ч. техниката ще бъде съпроводена в София област и София град.

По думите му организацията е стикована във всички регионални центрове:

„ Техниката, която ще дойде натоварена на камиони, няма да бъде на местостоянка в отделение на Министерство на вътрешните работи, а ще бъдат на такива складови бази, които са авансово съгласувани с компанията реализатор на публичната поръчка и на следващия ден стартира претоварването им на бусове.

309 лъча за цялата страна ще товарят машини сред 10 и 20, като всеки лъч ще се съпровожда от полицейски екип и се минава от секция в секция, до момента в който лъчът завърши работа. Утре, откакто секциите получат изборните бумаги и материали и откакто получат машината, става заключването на изборната секция и това е в наличие на полицейски чиновник, който непрекъснато ще охранява изборното помещение отвън него. На другия ден се отваря секцията и сътрудниците извършват отговорностите си отвън изборното място - всяко влизане на чиновник вътре в секцията става единствено с позволение на ръководителя на СИК, за което по-късно се изготвя протокол. След привършване на изборния ден, обвързване на чиновниците на Министерство на вътрешните работи е да вземат участие в съпровода и защитата на секциите с изборните бумаги до РИК-овете. След привършване на работата на РИК-овете, чиновниците ще съпроводят и охраняват РИК-овете с бумаги и материали до ЦИК, като в коли на Министерство на вътрешните работи се не разрешава да се вкарват бумаги ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР