Основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов едва втори ден

...
Основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов едва втори ден
Коментари Харесай

Делото КТБ: Бисер Лазов се изнерви на въпроси за разпродавани от него апетитни активи

Основният очевидец по делото КТБ Бисер Лазов едвам втори ден е заставен да дава отговор на въпроси на отбраната, само че към този момент неведнъж си изтърва нервите, покачва звук, кара се и се сърди, както на арбитър Вирджиния Петрова, по този начин и на питащите. В края на траялото по-малко от 4 часа съвещание през днешния ден, той даже свръх прочувствено попита съдията би трябвало ли да идва идващия път, на плануваното за 28 ноември съвещание.
Лазов през вчерашния ден пое ангажимент да отговори на въпроси свързани с активи на банката и случилото се с тях слез затварянето й през юни 2014 година Всички одобриха това с възторг поради гневната му реакция, че арбитър Петрова не му е разрешила да опише това в свободното си ревю преди няколко съвещания. Днес обаче се оказа, че въобще не желае да дава отговор на такива въпроси. Многократно си позволяваше да изяснява, че съгласно него това което го питат нямало общо с обвиняването, не виждал в каква връзка го питат, било му ясно какво се цели. Лазов съществено си изпусна нервите, откакто за следващ път съобщи, че не схваща какво го питат, а някогашния шеф на „ Кредитен “ в КТБ Георги Зяпков конкретизира въпроса. Реакцията на Лазов бе да викне към него: „ Я мълчи малко! “, което провокира арбитър Петрова да даде отмора, да каже, че се държанието му е като деца на площадката, както и че ще стартира да глобява за сходни прояви в залата, които не липсват през цялото време на чуването на главния очевидец. Наяве лъснаха други роднински и другарски връзки, които разгневиха Лазов, който неведнъж си позволяваше да насочва обидни квалификации, да разяснява прочувствено въпросите, които му задават, да отхвърля да дава отговор, тъй като съгласно него не било по тематиката, както и да се възмущаваше, че го питали за неща, за които той не бил квалифициран да дава отговор или не си спомня. „ За да ви направя благополучен ще кажа „ да “, само че в действителност не “, отговори на различен заложен към него въпрос.

Причината за драмата и нервите на очевидецът Бисер Лазов през днешния ден бе поради сдружението „ Евробилд 2003 “, контролът над което той пое след затварянето на банката. Част от въпросите бяха съответно за постройката на пл. „ Гарибалди “, за тази на „ София Прес “ и за покупко-продажби и отговорности към други сдружения ръководени от негови близки. За проблема може да видите ТУК.

Ето и детайлностите от днешното съвещание:

Лазов в началото стартира с следващия прочувствения роман, за който си носеше мемоари готови от доста от дълго време. Разказът му стартира с неведнъж повтори, че той е бил отхвърлен, а юрист Лазар Карадалиев отишъл и „ седнал на стола на Василев ", където останали касите и документите и поради това той не знаел съвсем нищо. По думите му тогава Василев бил „ свалил маската си на началник, който ръководи системата “. Тогава точно той персонално написал пояснение, в което обяснил какво съставлява Цветан Василев и какви ще са следствията. Нямал различен „ инструментариум “ с изключение на да предизвести сътрудниците си и да спомага на проверяващите. Последвал тормоз, наложило се да ходил по районни полицейски сектори и даже му било заведено дело, тъй като, по думите му, Василев се бил обидил. Кулминацията на издевателството бил през октомври, когато в всякакви уеб сайтове излизали информации, че бил прихванат на летището след завръщането си от Виена от всякакви хора и поради това определило дейностите му, което обаче не било правилно. След спиране и молба да стартира да дава отговор на въпроса за „ Евробилд 2003 “ Лазов първо възнегодува, тъй като желал да първо да изясни подтекста, което не му беше разрешено.

След безмълвие и надълбоко вдишване на въздух очевидецът съобщи, че тематиката със постройката на пл. „ Гарибалди “, която е била благосъстоятелност на сдружението нямала отношение по делото и това, за което го питат не било в обвиняването, а също така в 11 съвещания към този момент е обяснявал задоволително доста неща.

Лазов бе запитан от къде твърди, че е отхвърлен и до по кое време е правил ежедневните информации. Той отговори, че е бил единствено един чиновник и е бил отхвърлен от работното си място, откакто защитата не го е пуснала да влезе в кабинета му след една обедна отмора. Лазов удостовери, че е работел е в две сдружения – „ Фина Европейски Съюз “ АД и „ Фина ЦЕ “ ЕООД, които е напуснал в края на юли 2014 година от когато стопира да прави и справките. Лазов описа по какъв начин се е обадил на тел. 112, с цел да обяснил какво се случва, само че след това е напуснал по законов ред, тъй като не познавал и не харесвал новия си шеф. „ Подадох си молбичката и всичко си мина както би трябвало “, конкретизира очевидецът.

Последва ново пояснение, че няма какво да дава отговор за „ Евробилд 2003 “ и всички трансферирани парцели след затварянето на банката, тъй като, съгласно него, това нямало отношение към делото. Още един път му беше напомнено, че той не може да дефинира кое има отношение и кое не, а Лазов отвърна, че това не било работа и на юрист Константин Симеонов. Свидетелят съобщи, е не е придобил сдружението директно, а по молба на предходния притежател, а шеф е бил Тихомир Иванов. Известно му било, че банката е била под квестура, само че не стана ясно дали е предпазвал имуществото на „ Евробилд “ от квестурата на КТБ. Разказа, че няколко пъти ходили при квесторите, само че се видели единствено с един юрист от което не последва нищо. Лазов няколко пъти съобщи, че разпродаването на имуществото е било, тъй като той по този начин е решил и поради това по този начин е направил. Действията му нямали общо с предмета на делото, а то било за вадене на пари от банката.

На въпрос за какво не е ипотекирал имуществото в интерес на банката, откакто е желал да го отбрани очевидецът зави, че още веднъж не схваща въпроса и желае да се формулира по предмета на делото. Беше му напомнено, че той самия няма юридическо обучение с цел да дефинира предмета на делото. След дълготрайно безмълвие Лазов изясни, че на никое място не бил казвал, че му е известно по какъв начин се прави поръчителство, а усещанията му за това били от чиновниците на Василев, които не си били обезпечили БТК, а в този момент той какво им бил отговорен. Той изясни още, че действително той не бил подложен да пази, по този начин е решил, че ще се резервира и няма да се разпилее. На въпрос дали като притежател той е взимал решения, Лазов още веднъж дълго мълча, след което съобщи, че до в този момент бил дал отговор, бил решил по този начин и да дават отговор другите. Отговори, че не е освободил шефа Тихомир Иванов, когато му се бил оплакал, че го заплашват незабавно, а чак през септември 2016 година, тъй като към този момент нямало да работят в един офис.

Лазов доста се разгневи и на въпрос от по кое време „ Ню Кооп Инвест “ е заемодател на „ Евробилд 2003 “ и съобщи, че за него този въпрос бил завършен, а всичко може да се види при синдика. Не отговори дали това обвързване го е имало към 20 юни 2014 година, тъй като това пък го пишело в решение на съда и още един път повтори, че за него към този момент този въпрос е завършил, а той бил уредил договорката със синдиците на КТБ за 1 лев в интерес на банката. Обясни, че това обвързване не участвало в ежедневните информации, тъй като те не се занимавали със отговорности на сдруженията. Малко по-късно той бе питат го за няколко лица дали ги познава и в какви връзки е с тях. Сред тях бе и името на Ненчо Трифонов, шеф на „ Ню Кооп Инвест “. Лазов съобщи, че ги познава, само че няма взаимоотношения с тях и му било ясно на къде бият въпросите и защо бил целия напор. След следващата забележка да не си разрешава такива мнения и да отговори той съобщи още по изнервено, че Трифонов живее със сестра му на фамилни начала, по този начин както той с Албена Андреева. След изказаната признателност към отбраната, че не го били питали какъв брой пъти си изпълнявала отговорностите по фамилните начала с нея бе поискана санкция за държанието му, само че арбитър Петрова за в този момент се въздържа от такива крайни ограничения.

На въпрос дали му е известно какво се случи със постройката на „ София Прес “ също обвързвана с „ Евробилд 2003 “, Лазов отново съобщи, че за него въпросите за имуществото на банката били завършени и изиска да се приказва за заемите, а не за обезпеченията, тъй като не разбирал в този момент за какво били толкоз прецизни хората в залата и го питали за тъкмо това. Бил се погрижил за други кредитори, а не за КТБ отново тъй като по този начин е решил. Не можа да отговори и дали контрактуваните суми по покупко-продажбите дали и къде действително са постъпвали, както и, че не знаел дали сумите на отговорностите и реализирането на активите съответстват. Оказа се че не знае по кое време е зародило кредитното обвързване, както и въз основата на какъв контракт е, а също така мисли, че към този момент е дал отговор, че документите са при синдика.

Следващата поредицата от въпроси: дали, както постройката на пл. „ Гарибалди “ и тази на „ София Прес “, по този начин и терена под втората постройка са продадени по негово решение за да ги „ охранява “; дали сумите са постъпили по сметки на сдружението което е негова собственост; дали знае размера на тези суми, дали той самичък е решил, че единствено първата постройка е задоволително поръчителство, като и дали е осведомен със сигнал описващ всички разпоредби с имуществото на „ Евробилд 2003 “, подаден преди поисканата неплатежоспособност.

Лазов отговори, че е осведомен със сигнала от синдика на сдружението, не знае какви са сумите, не знае дали са цялостния размер на отговорностите, само че това което идвало отивало за други кредитори, а не за КТБ. Допълни, че в случай че имало кой да го пита за тези неща, това бил синдика на сдружението и КТБ. Стана ясно, че не знае датата на неплатежоспособността на компанията, също така не знае къде са отивали парите от всички покупко-продажбите от октомври 2014 година до февруари 2015 година

Категоричен бе, че той бил единствено притежател и не отговарял за тези неща, само че пък той е взимал решенията. Така стана ясно, че по негово предписание шефът Тихомир Иванов е подал в КТБ заявки за прихващане против наема на постройката на пл. „ Гарибалди “ и за зависещ срочен дълг.

Попитан дали когато е правил разпоредби с имущество и е насочвал суми в други направления е уведомявал КТБ за идни си дейности, откакто това е категорично изисква по кредитните контракти. Лазов отговори, че до колкото знаел нямало просрочване на заем и съгласно него ги е осведоми какво мисли да прави, в случай, че банката била обезпечена. Оказа се обаче, че квесторите въобще не са били известени документално и даже въобще не е имало среща с тях, а с юрист, който Лозов не помни по какъв начин се споделя. Вероятно усещайки се, че признава, че се е разпореждал с активи Лазов незабавно съобщи, че в хода на делото за неплатежоспособност на „ Евробилд 2003 “ всеки можел да има искания всеки. Той удостовери, също тъй че несъстоятелността на „ Евробилд 2003 “ действително е поискана от сдружението „ Дивал “, като той персонално е изискал да бъде подписано по този начин молба от Емил Галов.

Лазов бе запитан непосредствено дали той персонално и или негови сдружения са придобивали активи след затварянето на банката. Отговорът му бе, че няма спомен.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР