Основният проблем пред училищата ни тази учебна година ще бъде

...
Основният проблем пред училищата ни тази учебна година ще бъде
Коментари Харесай

Възможно е някои училища да минат на онлайн обучение през зимата заради сметките за парно

Основният проблем пред учебните заведения ни тази образователна година ще бъде високата цена на газа и възможното приминаване на онлайн образование поради газова рецесия. Това считат шефовете на българските учебни заведения. Те упорстват страната да даде гаранции, че ще бъдат поети по-високите сметки за газ в учебните заведения през зимата. Някои шефове обаче към този момент оповестиха, че ще се наложи онлайн образование.

Столичното 5-о главно учебно заведение в ж.к. " Павлово " е газифицирано преди повече от 15 години. До този миг проблеми с заплащането на сметките за газ е нямало, споделя шефът Румен Пощаков. От началото на новата образователна година до края на 2022-ра също няма да има проблем, счита той, ще се създадат икономии и сметките ще бъдат платени. По-трудно ще стане при започване на 2023 година

" За идната година, календарна приказваме и образователната 2022-2023-та е към този момент въпрос на един бюджет, който се надяваме да бъде повишен, да бъдат съобразени галопиращите цени на газа, като несъмнено, ще разчитаме отново на икономии от наша страна и, несъмнено, на съдействието и помощта на районната администрация, тъй като нашето учебно заведение е общинско ", разяснява Румен Пощаков, шеф на 5-то ОУ, София.

Ако до момента учебното заведение е плащало 80 хиляди лв. годишно за газ, следващата година сметката ще е двойна, пресмята шефът. Към онлайн образование и газова почивка заради липса на отопление не би трябвало да се минава никога, счита Пощаков.

" Търсим различни източници, аз съм в разоговори с родители да вкараме в класните стаи климатици. Вариант е и понижаване на температурата в стаите, само че няма да се стига до мръзнене и дебели пуловери ", дава обещание шефът.



В Добрич съвсем всички учебни заведения са газифицирани. В приблизително учебно заведение " Димитър Талев " споделят, че ще създадат всичко допустимо за присъствено образование, само че...

" Ако се случи по този начин, че да не можем да осигурим топло в учебно заведение, ние с нашите учители сме подготвени да преминем на образование в електронна среда ", сподели Весела Панчева, шеф на СУ " Димитър Талев ".

Все отново преди да се стигне до това ще се мисли за различно отопление на нафта. Най-голямото учебно заведение в област Велико Търново " Емилиян Станев " разчита напълно на газ.

" Силно съм обезпокоена, че цените порастват непредвидимо. Не толкоз, че порастват, а че е непредвидимо. Не можем да създадем никакви планове ", изясни Кина Котларска, шеф на СУ " Емилиян Станев ", Велико Търново.

И тук някаква алтертива е нафтата, само че това няма да е по-евтин вид, счита Кина Котларска. Според нея никога не би трябвало да се стига до газова вакация. Според ръководителя на Съюза на работодателите в националната култура Диян Стаматов, до момента цената на газа е увеличена с 60%, а учебните бюджети са скочили едвам с 20 на 100. Според него или би трябвало да се усили единният разходен стандарт в учебните заведения, или по- огромните сметки да се поемат от институциите.

" Ако това се задържи, страната би трябвало да поддържа безусловно всички учебни заведения, които са на газ ", съобщи Стаматов.



Много са към този момент апелите страната да каже най-сетне своето желание. За страдание от министерството на образованието и науката не дадоха изявление за " По света и у нас " по този проблем. От Столичната община също.

Засега се знае, че министерството събира информации по какъв начин се отопляват българските учебни заведения, а служебният министър Сашо Пенов съобщи преди дни, че няма да се стигне до затваряне на учебни заведения поради дефицит на средства.

По тематиката работиха: Елиана Димитрова, Надежда Карапанчева, Зорница Илиева

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР