Основният обвиняем за подпалването на Райхстага през 1933 г. -

...
Основният обвиняем за подпалването на Райхстага през 1933 г. -
Коментари Харесай

90 години по-късно ексхумират подпалвача на Райхтага

Основният обвинен за подпалването на Райхстага през 1933 година - Маринус ван дер Любе, е бил ексхумиран в ново следствие към случая, считан за политически подарък във възхода на Адолф Хитлер, оповестява " Гардиън ".



Организация, която следи гробищата в Лайпциг, е поискала тази стъпка, като в началото задачата й е била да откри дали тялото в необозначен гроб принадлежи на ван дер Любе. Днес това към този момент е несъмнено потвърдено. Предстои да се създадат спомагателни разбори за съществуване на отрови в тялото, което може да добави нови линии към историята.

На 27 февруари 1933 година пламъци обгръщат Народното събрание на Германия. Към този миг Хитлер е назначен за канцлер без парламентарно болшинство, а до новите избори остават шест дни. За палежа са упрекнати група комунистически функционери, измежду които и Георги Димитров. 24-годишният нидерландец Маринус ван дер Любе е посочен за главен реализатор и екзекутиран, а в последвалия развой останалите обвинени са оправдани.

Заплахата от " вътрешния зложелател " обезпечава победа на националсоциалистите и отваря пътя към безспорна власт на Хитлер. Оттогава историците спорят дали палежът на Райхстага е инцидентен подарък за диктатора или добре планувана интервенция. Сега - 90 години по-късно, тялото на младия болшевик, който се счита за единствен причинител на палежа, е ексхумирано в опит да се откри истината, напомня историята английското издание.

Ван дер Любе е заровен в Южното гробище на Лайпциг. Предстоящият разбор на патолози би трябвало да покаже дали той не е бил замаян преди Лайпцигския развой - тази догадка съществува от години поради необичайно апатичното държание на обвинения в залата. Подозренията са, че той е бил манипулиран, с цел да се изтръгне самопризнание или с цел да се подсигурява мълчанието му по отношение на възможни съучастници. Наличието на избрани субстанции може да хвърли светлина върху въпроса дали младежът не е бил просто маша в нечии други ръце.

Консенсусът измежду историците е, че подпалването на Райхстага е солова акция. Според редица сведения от съвременници на събитията водачите на нацистката партия са били сюрпризирани като всички останали от събитията през онази февруарска нощ и даже са били в суматоха, че стартират комунистически метежи. Освен това ван дер Любе признава и не се отхвърля от думите си до изтезанието на 10 януари 1934 година

Малцината вярващи в хипотезата за нацистки скрит план обаче се усилват в последните години. Една от огромните загадки е по какъв начин нидерландецът, който е имал съществени проблеми със зрението и не е познавал вътрешното разположение на Райхстага, съумява да провокира напълно самичък подобен сериозен пожар, освен това с лимитирани подръчни средства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР