Основните цели са подобряването на градската среда, повишаване стандарта на

...
Основните цели са подобряването на градската среда, повишаване стандарта на
Коментари Харесай

Пенчо Милков очерта приоритетите си за втория мандат

Основните цели са подобряването на градската среда, повишение стандарта на живот на русенци и превръщането на крайдунавския град в привлекателен център за хора и бизнес. Приоритет остават и опазването на чистотата на въздуха в града, чистотата и сигурността. Ще бъдат продължени стратегиите за подкрепяне на родителството, поддръжката на постройките на учебни заведения, детски заведения и площадки, и ще се разширят обществените услуги за  фамилии на деца със специфични потребности. Община Русе ще продължи да бъде извънредно дейна в региона на спорта, като нарастването на финансовото подкрепяне ще продължи и през идващите години. Предвидени са средства от бюджета и за възстановяване на общинската спортна база, като ще се търси и запас от страната и частни лица. По отношение на културния и духовния живот на Русе кметът означи, че средствата по стратегия „ Култура “ ще се усилват, като общината ще продължи да поддържа културните прояви и активността на държавните, общински и частни културни институции. 

 

Според Милков промени в структурата и състава на локалната администрация са належащи поради приоритизирането на избрани действия. „ Общината би трябвало да е мощна. Ще включим дейни хора със качества “, съобщи кметът на Русе. Гражданите ще бъдат осведомени с измененията в края на този или началото на идващия месец.

 

На брифинга бяха коментирани и препоръчаните промени и допълнения на Наредба №20 за установяване размера на локалните налози на територията на Община Русе. На уеб страницата на Общински съвет-Русе е оповестено предложение да се осъвремени избраният размер на налога върху недвижимите парцели. В докладната е записано, че законодателят е дал на общинските препоръки правото да дефинират налога от 0,1 до 4,5 промила. През интервала 1997-2007 година размерът на налога върху недвижимите парцели в цялата страна е бил 1,5 промила. Впоследствие някои общински препоръки са вдигнали ставките, а в община Русе размерът е понижен на 1,2 промила. През 2016 година с решение на Общински съвет – Русе данъкът върху недвижимите парцели е нараснал на 2 промила, а актуалното предложение планува той да се актуализира на 3 промила. Това би повишило приходите в общинската хазна с близо 4 милиона лв. - на 12 230 000 лева Например за едностайно панелно жилище в кв. „ Възраждане “ данъкът на годишна база би се повишил с 33 лева, а такса битови боклуци – със 7 лева Отстъпката от 5% за платилите напълно налога си върху недвижимите парцели до 30 април остава в действие.

 

Предложението е стимулирано от влошената икономическа обстановка с растящи цени, както и от невъзможността да се обезпечи приходната част на бюджета на Община Русе за 2024 година от продажба на имущество, приватизация, наеми и други Обсъдена бе и смяната в частта за локални налози и такси. „ Очертава се дефицит в бюджета в границите на 9 млн. лв. за 2024 година Всеки от нас следи галопиращите цени, услугите за поддръжка неведнъж се подвигат и допускат по-висок бюджет ”, сподели кметът. Според него тези промени са били планувани да бъдат въведени още при започване на първия му мандат, само че коронавирус рецесията, вътрешно- и външно политическите разтърсвания, оказали въздействие и на икономическата обстановка в страната, са отсрочили тяхното използване.

 

Като образец за увеличените разноски на Общината бе посочена обстановката с дофинансирането на активност „ Чистота “ от 2016 година, като през 2024 година не е написан правилник по отношение на отчисленията. Това би влошило недостига в активността и съгласно плановете би нараснало разноските с над 5 472 000 лева Получаването на по-качествени комунални услуги на територията на общината може да стане с повишение на приходната част в общинския бюджет.

 

Повдигнат бе и въпросът за осъвременяване на размера на налога при придобиване на имущество по подаяние и по възмезден метод. В момента той е 2,2 на 100, като при изменение на ставката за възмездно придобиване на имущество на 2,7 на 100 упованията са за завишение на приходите за 2024 година с 800 000 лева (от 5 млн. на 5 800 000 лева.)

        

На срещата беше разисквана и смяна на зонирането на Русе, с което се дефинира данъчната оценка на постройките и надлежно техния данък. Тя ще се отрази на цената на таксата за битови боклуци, която все още не е разпределена отмерено и централната зона поема най-голяма тежест. „ Районирането на Русе е от 1998 година Сметоизвозването в другите квартали се прави от една и съща техника, с едни и същи чиновници и разноските са идентични. От друга страна следим разлики от 4 до 6 пъти сред пазарни цени и облагаемата основа. Липсата на осъвременяване на нормите за данъчна оценка през миналите 15 години затруднява и от време на време даже блокира опцията ни да осъществяваме други планови действия за възстановяване качеството на живота в града заради липса на финансиране “, сподели Пенчо Милков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР