Основните органи, които трябваше да организират президентските избори в Либия,

...
Основните органи, които трябваше да организират президентските избори в Либия,
Коментари Харесай

Либия отложи първия президентски вот със "седмици или месеци", напрежението нараства

Основните органи, които трябваше да провеждат президентските избори в Либия, се разпуснаха три дни преди датата им, 24 декември. Това на процедура отсрочи провеждането на първия сходен избор в страната след 10 години кървава война и тормози интернационалната общественост.

В арабски и други медии изтече заповед на ръководителя на националата изборна комисия Имад ас Сайех. С нея се " разпускат офисите на районните и локалните офиси и комисии ". Вчера източник на в борда на шефовете на комисията удостовери, че документът е достоверен. Снощи арабската версия на уеб страницата на малкия екран за " упования либийското заседание на депутатите (парламентът - бел. ред.) и Избирателната комисия ще разгласят публично, че е невероятно президентските избори да се състоят в точния момент и да се отсрочат с няколко седмици или месеца, с цел да се сътвори подобаваща атмосфера ".
Междувременно либийската телевизия " Ал Ахрар " писмо, съгласно което изборната комисия предлага датата 24 януари (съдържанието му се вижда и във вградения туит), само че потвърждението на датата следва. Практиката с отлагането с години на вото сочи, че тя може да не е последната. Освен това консултативният съвет, образуван към Правителството на националното единодушие с интернационалните съглашения от 2015 година, желае вотът да е през февруари.
Според " Ал Джазира " част от претендентите за президент са се срещнали в Бенгази, да са обсъдят идващите стъпки за изборите.

| المفوضية الوطنية العليا للانتخابات تقترح تأجيل الانتخابات إلى 24 يناير من العام المقبل

مفوضية الانتخابات: يتولى مجلس النواب العمل على اتخاذ الإجراءات الكفيلة بإزالة حالة القوة القاهرة التي تواجه استكمال العملية الانتخابية

- قناة ليبيا الأحرار (@libyaalahrartv)

Такива полемики са извършени и сред краткотрайния президент Мохамед Юнус ал Менфи и египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси в Кайро. В последните седмици страните в либийската рецесия започнаха да активизират лични въоръжени сили край Триполи и другаде, а локални медии приказват за напрежение в столицата.

Не е известно какъв времеви небосвод се крие зад сходни настройки: дали отлагането е малко и въпрос да се решат механически проблеми, или с шест месеца, които на доктрина могат да основат сигурност за навременното изглаждане на несъгласията, само че могат единствено да доведат до ново изместване и задълбочаване на рецесията.

В района и в интернационалната общественост тази обстановка буди паника. Сигнали, че дълго чаканите президентски избори ще бъдат отсрочени, имаше и по-рано този месеца, а парламентарните към този момент се изместиха. Опасенията са, че задълбочаващият се политически вакуум ще докара до още принуждение и стопански безпорядък.

Твърде доста проблеми

Отлагането на изборите бе в прочут смисъл предизвестено. Организация на обединените нации постави старания вотът да не се провали с диалози с всички ангажирани страни в последния миг.

С вчерашните известия и разпускането на изборните органи обаче процесът публично се върна по-близо до началната си точка. Институциите признаваха, че изборите няма по какъв начин да се състоят - най-малкото тъй като няма лист на претендентите, позволени до изборите.

Друга противоречива точка се отнася за това дали настоящето Правителство на националното единодушие има право да остане на власт, откакто формалният му мандат изтече на 24 декември.

Поне няколко имена в листата на кандидатиралите се - измежду тях свързани с спора и със остарелия режим от времето на убития през 2011 година Муамар Кадафи - основават напрежение. Сред тях е и сегашният министър председател Абдел Хамид Дбейба, оглавил краткотрайното Правителство на националното единодушие. При назначението на поста след съвещание под егидата на Организация на обединените нации в Женева богатият предприемач Дбейба се зарече, че няма да бъде част от президентските избори и единствено ще приготви разграничената страната за тях.

Нещо повече, съвсем никаква работа не е приключена по съществени точки в пътната карта, контрактувана през октомври 2020 година (заедно с уговорката за избори): няма единодушие даже за конституцонните механизми за инспекция и баланс на властта на президента.

Пробойните в напъните да се състои вотът се усетиха още през октомври, когато институциите започнаха да спорят за признато от камарата (преместила се в Тобрук още преди години като част от разделянето в Либия) изборно законодателство. Въпроси породиха и към дисквалификацията на знакови претенденти. Този месец изборната комисия разгласи, че към този момент няма да разгласява окончателния лист. Проблеми със описите официално отложиха и парламентарния избор най-рано за януари.

Общата цел ненадейно се отдалечи

Макар и белязани от напрежение и спор дали претенденти (и без това поляризиращи фигури - от някогашния пълководец от времето на убития водач Муамар Кадафи,, ) имат или нямат право да вземат участие, изборите създаваха чувство за успокоение и обща цел, помогнало да се потуши напрежението след знаковото помирение от 2020 година
Преди него либийският спор прерасна в рисково опълчване сред външни сили - от Турция до Египет, Русия и Обединените арабски емирства -. Тестът на изправи едни против други силите на интернационално приетото в Триполи Правителство на националното единодушие (тогава с различен състав и с топли връзки с Анкара) против тези на живелия дълги години в Съединени американски щати, само че утвърдил се в хода на спора като водещ артисти Хафтар.
Намесата на Организация на обединените нации в решителен момент от спора въпреки всичко оказа помощ ва се избегне клане, откакто и силите подеха атака на изток, и хиляди задгранични наемници.

Важна роля тук имаше краткотрайният делегат на Организация на обединените нации Стефани Уилямс (постът, Николай Младенов). Уилямс, която неотдавна се върна в процеса като специфичен консултант на Организация на обединените нации, стартира тази седмица незабавни договаряния за излаз от обстановката. Дипломатът Ян Кубиш,, се свързва със задълбочаващия се безпорядък, тъй като е подложен на критика, че не е направил задоволително на терен, с цел да убеди либийските артисти да положат старания и да решат проблемите преди изборите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР