Основните институции у нас остават с ниско ниво на положителна

...
Основните институции у нас остават с ниско ниво на положителна
Коментари Харесай

Тренд: 46% от българите не са запознати с промените в Конституцията - вижте електоралните нагласи

Основните институции у нас остават с ниско равнище на позитивна оценка у нас демонстрира проучване на публичните настройки на социологическа организация " Тренд ".
Електоралните настройки остават без особена промянаВ обществото няма очакване, че ротацията ще докара до основна смяна в управлениетоБлизо половината от българите не са осведомени с измененията в Конституцията
Изследването е извършено в интервала 17-24 януари по поръчка на в. " 24 часа ". Анкетирани са 1016 пълнолетни жители по метода на директно полустандартизирано изявление " лице в лице ". Максимално допустимата стохастична неточност е +/- 3,1%.

Партия ГЕРБ резервира първото място с дял от 24.8% измежду гласуващите, следвана от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (17.8%). „ Възраждане “ резервира третата си позиция с поддръжка от 14.6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е Движение за права и свободи (13.8%), а петото място остава за Българска социалистическа партия (9.6%). За следващ месец и Има Такъв Народ резервира позицията си с малко над бариерата за влизане в Народното събрание с 4.8%. При възможни нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията „ не поддържам никого “.



Наблюдава се лек растеж в желанието за предварителни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. 42% са на мнение, че предварителен избор не е нужен.



Предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел не води до съществено очакване за смяна в ръководството. Според 56% ротацията няма да промени значително ръководството. Почти идентични са дяловете на хората, които считат, че ръководството ще се стане по-добро (15%) или противоположното – по-лошо (16%).



Близо половината от българите (46%) признават, че не са осведомени всъщност с измененията в Конституцията. Само 17% показват утвърждение към тях, като това се отнася за почти половината от гласоподавателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и към една пета от тези на Движение за права и свободи. 30% не утвърждават измененията.



Запазват се ниските равнища на позитивно отношение по отношение на работата на главните институции, само че без задълбочаване на ерозията. Парламентът получава най-нисък дял позитивни оценки (15%).



Правителството се употребява с поддръжката на 22%. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят компактно зад кабинета „ Денков “. Сред гласоподавателите на ГЕРБ 4 от 10 души поддържат държавното управление, само че болшинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на държавното управление заявяват и към една трета от симпатизантите на Движение за права и свободи.



Без основна смяна и в оценката за работата на президента – 36% го правят оценка позитивно, а негативно – 52%.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР