Основни пречки, възпиращи бизнеса да участва в обществените поръчки, са

...
Основни пречки, възпиращи бизнеса да участва в обществените поръчки, са
Коментари Харесай

Какво спъва бизнеса у нас да участва в обществени поръчки

Основни спънки, възпиращи бизнеса да взе участие в публичните поръчки, са корупцията, административните пречки, непостижимите условия и неяснотите в Закона за публичните поръчки (ЗОП). Това са част от изводите от анкетно изследване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП.

Анкетата е измежду членове на БТПП в интервала 12 - 16 март. Тя е стимулирана от среща с представители на Световната банка, проучващи проблемите на публичните търгове в България.

Над 40 на 100 от българските компании считат, че има авансово набелязан за печеливш претендент при избора за реализатор на публични поръчки. Малко над 20 на 100 от интервюираните са взели участие в публични поръчки и са ги печелили, а 20 на 100 в никакъв случай не са взели участие. Причината за незаинтересоваността от тяхна страна се дължи ред аргументи: попълване на доста и комплицирана документи, непостижими за дребните и междинни предприятия (МСП) гаранции, липса на информация за поръчките, неспособност за МСП да извършат целия размер на поръчката.

Поради тези аргументи бизнесът излиза с няколко оферти.
Над 62 на 100 от интервюираните оферират публичните поръчки да се афишират и организират единствено по електронен път, при ясни критерии;44 на 100 считат, че не би трябвало да се включват субективни критерии - като отсрочване на заплащанията, характерни съответни условия, отнасящи се до избран модел или услуга; 38 на 100 оферират да се планува избран % от публичните поръчки да бъде изпълняван от МСП;30 на 100 оферират да отпадне опцията за непосредствено възлагане на поръчки или посредством договаряния с съответно определени компании.
Проучването на БТПП демонстрира, че след влезлия от април 2016 година нов Закон за обществените поръчки едвам 13 на 100 от интервюираните компании виждат възстановяване в прозрачността на процедурите за публични поръчки, 56 на 100 не виждат никаква смяна, а 31 на 100 не могат да вземат отношение по въпроса, тъй като нямат директни наблюдения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР