Основната задача на 1.35-тонния космически апарат е да изучава атмосферата

...
Основната задача на 1.35-тонния космически апарат е да изучава атмосферата
Коментари Харесай

Арабската мисия Ал-Амал засне най-подробните изображения на полярните сияния на Марс

Основната задача на 1.35-тонния галактически уред е да учи атмосферата на планетата, а не магнетизма, тъй че фотосите на полярните сияния се явяват бонус. “Да ги забележим бе същински подарък ”, оповестява Хесса Ал Матруши от галактическия център Мохамед бин Рашид в Дубай. 

Изображенията са снимани в ултравиолетовия диапазон чрез бордовия спектрометър на “Ал-Амал ”. Полярните сияния на Марс (които напълно не са лимитирани до полюсите, както е на Земята, а постоянно покриват необятни площи) се получават, когато слънчевият вятър бъде захванат от магнитното поле на планетата.

За пръв път сиянията на Червената планета са открити от задачата “Марс Експрес ” на Европейската галактическа организация през 2004 година, а също по този начин са снимани и от американската задача “Мейвън ”. Но по думите на Ник Шнайдер, откривател към Университета на Колорадо в Боулдър, арабската автоматизирана станция е снимала “грандиозни изображения ”. “От гледната точка на моята работа по тематиката, аз неотложно разпознах по какъв начин сиянията обрисуват силует към последните остатъци на разпадащото се магнитно поле на Марс. Тези фотоси в действителност улавят обстоятелството, че Марс е изгубил световното си поле, което е главната хипотетична причина за изгубването на първичната дебела атмосфера на планетата ”, счита ученият. 

За повече информация: Нейчър

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР