Основната тема на шестия Световен конгрес на информационните агенциите, чийто

...
Основната тема на шестия Световен конгрес на информационните агенциите, чийто
Коментари Харесай

Михаил Гусман, ТАСС: Когато собственикът на медия е частно лице, опасността пред обективността нараства

Основната тематика на шестия Световен конгрес на осведомителните организациите, чийто хазаин беше София, беше " Бъдещето на новините ". Сред най-влиятелните международни осведомителни организации е съветската ТАСС, която има близо 70 задгранични представителства, в това число в България. За присъединяване в Световния конгрес в София беше зам. основният редактор на ТАСС Михаил Гусман, който показа за БНР:

„ ТАСС е главен източник на информация за съветските медии, за държавните и други структури. През септември организацията ще навърши 115 години. Това е най-старата съветска осведомителна организация. Тя е класическа и консервативна в метода си към информацията. Всички лозунги на ТАСС - акуратност, меродавност, обективност, които съществуваха през годините, са настоящи и в този момент. Ние се финансираме отчасти сами, отчасти от страната. Смятам, че всяка страна се нуждае от собствен информативен запас. Обективността на информацията не зависи от притежателя. Дори има противоположна взаимозависимост. Когато притежателят е частна компания или частно лице, коства ми се, че заплахата пред обективността нараства. В тази връзка считам, че съществуването на държавни осведомителни организации в множеството страни по света е значим фактор за обективността на информацията ".

По думите на Гусман това, че ТАСС е държавна организация, дава още една опция - „ постоянно разполагаме с извънредни вести, които не са налични незабавно за частните организации ".

„ Работим над това да имаме предпочитан достъп до информацията от държавните структури. Затова страната ни финансира, с цел да има личен информативен запас. Въпросът е в точността, достоверността и обективността на информацията. В сегашните условия, когато ние сме покрити от вълна, по-скоро от вихър от подправени вести е доста значимо страната да има опция да популяризира достоверна информация, която да се употребява с доверие измежду хората ".

Гусман разяснява случая с задържания, а по-късно освободен след цивилен митинги, публицист Иван Голунов в Русия:

„ Подобна взаимност е имало и преди по разнообразни мотиви. Просто в тази съответна обстановка солидарността имаше резултат и управлението на страната - персонално вътрешния министър, се отнесоха с схващане към тази несправедлива обстановка. Взетото от тях решение демонстрира, че в Русия има публично мнение и гражданско общество, чийто глас се чува от властта ".

Според журналиста са нужни известни ограничавания в интернет:

„ Смятам, че интернет и разпоредбите за неговото потребление би трябвало наложително да подлежат на регулация и това е една от тематиките на моите лекции. Това съгласно мен би трябвало да стане на интернационално равнище, посредством Организация на обединените нации, тъй като през днешния ден заплахата, идваща от обществените мрежи - като хакерските офанзиви и разнообразни типове нападателни дейности, съставляват огромна заплаха ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР