Основната слабост по случая с оставените в Осоговска планина коне

...
Основната слабост по случая с оставените в Осоговска планина коне
Коментари Харесай

Уволняват директора на БАБХ-Кюстендил заради случая с изоставените коне

Основната уязвимост по случая с оставените в Осоговска планина коне е самото вписване на животновъдния обект, първият уволнен ще бъде шефът на БАБХ-Кюстендил - Стоян Саев. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред bTV.

„ Проверката върви. Много информация е събрана досега по случая. Основната уязвимост, която е позволена, е самото вписване на животновъдния обект, който е съображение на този животновъд да стартира да получава дотации.Образувана е инспекция. Предполагам през днешния ден ще бъде уволнен първият – шефът на кюстендилската Агенция по храните “, съобщи Порожанов.

Министърът съобщи, че в тази ситуация съществена виновност имат чиновниците, които са ревизирали обекта, в който по думите му се вижда, че няма естествени условия за живот и не е трябвало да бъде утвърден. Порожанов съобщи, че помощта за тези редки породи коне сега е в размер на 143 евро. „ Има избрана нечиста сделка при използването на земи, а тези пасища носят своята дотация, която може да надвиши до 50 лева на декар “, разяснява министърът.

По думите му казусът е, че доста от животновъдите, които отглеждат редки породи коне, аплайват и взимат пасища с приоритет пред общините, когато се вършат търгове. „ Въпросът е дали тези пасища не се употребяват единствено за взимането на дотация. Защото както виждаме тези коне се разхождат из цялата страна из планините, вършат пакости “, означи Порожанов. Той означи, че по закон е належащо позволение преди отглежданите животни да излязат от животновъдния обект и да отидат на паша, изключително в планината.

Министърът изясни, че Петър Пищалов е развил своя бизнес, като главно 2015 година е наел близо 1800 дка пасища, на база на които получава европейска дотация.

„ Реално са спазени всички документални условия, с изключение на обекта, неговата виновност е в метода, по който гледа животните. Самото допускане на гибелта на тези животни. Разбира се, той ще си понесе своите наказания при самите заплащания. Дали ще понесе наказания по различен закон, не съм способен да кажа “, разяснява Порожанов.

Министърът съобщи, че и ДФЗ, и БАБХ не могат да създадат 100-процентова инспекция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР